Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/21637
Karar No: 2019/8817
Karar Tarihi: 16.04.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/21637 Esas 2019/8817 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/21637 E.  ,  2019/8817 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde değişen alt işverenler bünyesinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin davacı tarafından emeklilik sebebiyle feshedildiğini, davacının on iki saat -yirmi dört saat esasına göre genel tatil, resmi tatil, dini bayram ayrımı olmadan günde on iki saat çalıştığını ileri sürerek, kıdem tazminatı ve ulusal bayram genel tatil ücreti ile birlikte bir kısım alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, talep edilen alacakların zamanaşımına uğradığını, husumet itirazında bulunduklarını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.Temyiz Başvurusu:
    Karar, yasal süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin ulusal bayram ve genel tatil ücretinin hesaplanması taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesinde, Kanunun kapsamındaki işyerleri bakımından, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
    Somut uyuşmazlıkta, davacının çalıştığı ulusal bayram ve genel tatil günleri taraflarca itiraz edilmeyen işyeri kayıtlarına göre belirlenmiş ve çalışılan günlere göre hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil ücreti bilirkişi raporu doğrultusunda hüküm altına alınmıştır. Ne var ki, hükme esas alınan bilirkişi raporunda ulusal bayram ve genel tatil ücreti, işçinin bir günlük yevmiyesi yerine, saat ücreti üzerinden ve günlük on bir saat çalışma yaptığı kabul edilerek fazla çalışma alacağı şeklinde hesaplanmıştır. Kural olarak işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde herhangi bir çalışma yapmadan bu günlere ait ücrete hak kazanır. Anılan günlerde çalışma yapıldığı takdirde, işçinin ücreti çalışma karşılığı olmayan bir yevmiye tutarındaki ulusal bayram ve genel tatil ücretinin yanında ayrıca bir yevmiyedir. Davacının bir günlük yevmiyesi ise yedi buçuk saate tekabül eden ücretidir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yedi buçuk saati aşan çalışmanın, diğer şartlar oluştuğu takdirde fazla çalışma olarak değerlendirilmesi mümkün ise de, somut olayda bir ulusal bayram ve genel tatil gününün tamamının fazla çalışma ücreti şeklinde değerlendirilmesi hatalıdır. Hal böyle iken, mahkemece ulusal bayram ve genel tatil ücretinin hesabında açıklanan ilke ve esaslara aykırı değerlendirme yapılarak hatalı hesaplama yapılması yerinde değildir. Temyiz edilen kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.04.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi