Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/6715
Karar No: 2018/1268
Karar Tarihi: 06.02.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2017/6715 Esas 2018/1268 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bankadan kredi aldığı sırada haksız ve hukuka aykırı şekilde değişik adlar altında masraflar tahsil edildiğini ve erken kapama ücreti alındığını iddia ederek, bu nedenlerle bankadan kredi masraflarının ticari faizi ile birlikte tazminatını talep etti. Mahkeme, davacının talebini kabul etti. Ancak temyiz eden davalı bankanın itirazlarını değerlendiren Yargıtay, dosyadaki belgelerden erken ödemeler için kesilen bedelin gerçekten erken ödeme mi yoksa yapılandırma bedeli mi olduğunun net anlaşılamadığına dikkat çekerek, bu hususun tespiti için bilirkişi raporu alınması gerektiğine karar verdi ve mahkeme kararını bozdu. Kararda, taraflar arasında imzalanan konut finansmanı sözleşmesine göre erken kapatılması halinde bankanın erken ödeme ücreti talep edebileceği, ancak bu ücretin kredinin erken kapatılan kısmına göre % 2'yi geçemeyeceği belirtildi. Kanun maddesi olarak ise 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 10/B maddesi yer almaktaydı.
13. Hukuk Dairesi         2017/6715 E.  ,  2018/1268 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı, davalı bankanın ... Şubesinden 2013 yılı Şubat ayında 47.000,00 TL konut kredisi kullandığını, davalı bankanın kredinin kullandırılma esnasında haksız ve hukuka aykırı olarak değişik adlar altında masraflar tahsil edildiğini ve 2013 Ağustos döneminde krediyi erken ödediğini ve % 2 erken kapama ücreti alındığını tüm bu nedenlerle haksız olarak tahsil edilen kredi masraflarının davalı bankadan dava tarihinden itibaren ticari faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir
    2-Dava tarihinde yürürlükte bulunan, 4077 sayılı Kanunun 10/B maddesinde “Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez” hükmü yer almaktadır. Buna göre taraflar arasında imzalanan konut finansmanı sözleşmesine göre, davacıdan kredi borcunun erken kapatılması halinde erken ödediği tutarın % 2’sini geçmeyecek oranda erken kapama ücreti talep edilebileceği hüküm altına alınmış olup, davalı bankanın bu oranı geçmeyecek şekilde erken ödeme ücreti tahsil etmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Dosya içerisindeki belgelerden özellikle erken ödemeler için yapılandırma bedeli olarak kesilen bedelin erken ödeme niteliğinde olmayan yapılandırma bedeli mi yoksa gerçekten erken ödeme mi olduğu net anlaşılamamaktadır. Bu durumda, konut kredisinin erken ödenip, erken ödeme ücretinin kesilip kesilmediğinin tespiti ile gerektiğinde denetime elverişli açık, anlaşılır bilirkişi raporu da alınarak, yapılan kesintilerin uygun olup olmadığı hususunda hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, bu yönler gözetilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir
    SONUÇ: Yukarıdan açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 06/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi