Esas No: 2003/163
Karar No: 2003/391
Karar Tarihi: 06.03.2003
Danıştay 2. Daire 2003/163 Esas 2003/391 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme kararında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 9. maddesine göre, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararın Cumhuriyet Başsavcılığına, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisine ve varsa şikayetçiye bildirilmesi gerektiği ve kararın türüne göre ilgililerin kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde itiraz edebilecekleri belirtilmektedir. Ancak, Kanunun 4. maddesinin 3. fıkrasına aykırı bulunan ihbar ve şikayetlerin işleme konulmaması durumunda ise, sadece ihbar ve şikayette bulunanın bilgilendirileceği kural olarak belirlenmiştir ve bu şekildeki kararlara karşı itiraz yolu öngörülmemiştir. Kararda ayrıca söz konusu kanunun 6. maddesinin 2. fıkrasına göre verilmiş bir kararın bulunmadığı ve bu nedenle şikayetçinin Mülkiye Başmüfettişleri hakkındaki şikayetinin işleme konulmaması için verilen karara karşı itiraz edilemeyeceği vurgulanmaktadır.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/163
Karar No: 2003/391
KARAR
Tetkik Hakimi: …
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde; yetkili merciin, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararını Cumhuriyet Başsavcılığı'na, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisine ve varsa şikayetçiye bildireceği ve kararın türüne göre ilgilileri tarafından kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde itiraz edilebileceği; itirazlara ise, 3 üncü maddenin e, f, g (Cumhurbaşkanınca verilen izin hariç) ve h bentlerinde sayılan için Danıştay İkinci Dairesinin, diğerleri için yetkili merciin yargı çevresinde bulunan Bölge İdare Mahkemesinin bakacağı belirtilmiştir.
Dolayısıyla anılan Kanuna göre Danıştay İkinci Dairesine itiraz edilebilmesi için; ortada, 4483 sayılı Kanun uyarınca ön incelemeye tabi tutulan memur veya diğer kamu görevlisi hakkında ön inceleme yapılması sonrasında düzenlenen rapora göre Yetkili Merci tarafından soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi şeklinde verilmiş bir karar bulunması gerekmektedir.
Adı geçen Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına aykırı bulunan ihbar ve şikayetlerin işleme konulmaması durumunda ise; durumun, sadece ihbar ve şikayette bulunana bildirilmesi ile yetinileceği kural olarak belirlenirken, bu şekildeki kararlara karşı itiraz yolu öngörülmemiştir.
Dosyanın incelenmesinden, ... İl Jandarma Komutanı ... 'in Mülkiye Başmüfettişleri ... ile ... hakkındaki şikayetinin 4483 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası gerekçe gösterilmek suretiyle … Bakanı tarafından işleme konulmadığı ve ... Cumhuriyet Başsavcısı ile ... Cumhuriyet Savcısınında bu karara karşı itiraz ettiği görülmektedir.
Açıklanan nedenlerle; ortada, 4483 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasına göre verilmiş bir karar bulunmadığı ve bu Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına göre verilen kararlara karşı itiraz edilebileceğine ilişkin bir düzenlemeye de yer verilmediğinden, şikayetçi ...'in Mülkiye Başmüfettişleri ... ile ... hakkındaki şikayetinin işleme konulmaması yolunda … Bakanı tarafından verilen … gün ve … sayılı karara karşı ... Cumhuriyet Başsavcısı ile ... Cumhuriyet Savcısının yapmış oldukları itirazın incelenmeksizin reddine, kararın bir örneğinin anılan Başsavcılıklara tebliğine, 6.3.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.