Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10208
Karar No: 2019/3073
Karar Tarihi: 03.04.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/10208 Esas 2019/3073 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı aleyhine geçit hakkı kurulması talebinde bulunmuştur. Davalı vekili ise davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir ancak davalı vekili karara itiraz ederek temyiz etmiştir. Davada, Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi gereği geçit hakkı kurulması istenmiştir. Bu maddeye göre, geçit isteği en uygun komşuya yöneltilmelidir ve geçit tesisinden en az zarar görecek olan kişiye verilmelidir. Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Aleyhine geçit hakkı kurulması istenen taşınmaz kamu malı ise geçit verilemez. Yargıtay, tapu malikinin de davalı olarak gösterilmediği ve taşınmazın kamu malı olması nedeniyle hükmün bozulmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 747. Maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2016/10208 E.  ,  2019/3073 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı tarafından, davalı aleyhine 17.08.2015 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı kurulması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 23.03.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı, maliki bulunduğu ... Köyü, 101 ada 320 parsel sayılı taşınmaz yararına davalıya tahsis edilmiş olan 101 ada 321 parsel sayılı taşınmazdan geçit hakkı verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, Türk Medeni Kanununun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması isteğine ilişkindir. Bu maddeye göre; geçit isteği, önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur.
    Aleyhine geçit kurulması istenen 101 ada 321 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydına göre 2793,56 m2, bir katlı yığma okul binası ve lojman ve kömürlük ve arsası niteliği ile ... Köyü Tüzel Kişiliği adına kayıtlı olduğu, kaydın beyanlar hanesinde de; "MEB"nin muvafakatı alınmadıkça satılamaz ve başka hizmetlere tahsis olunamaz" kaydının bulunduğu görülmüştür.
    Geçit hakkı davalarında dava, taşınmazın tapuda maliki olarak gözüken kişi aleyhine açılmalıdır. Eldeki davada, aleyhine geçit hakkı kurulan 101 ada 321 parsel sayılı taşınmazın tapu maliki ... Köyü Tüzel Kişiliğidir. Davalı gösterilen ... ise tahsis sahibidir. Tapu maliki olan ... Köyü Tüzel Kişiliği aleyhine de dava açılması gerekirken sadece tahsis sahibinin davalı gösterilerek davanın açılması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Diğer yandan kabule göre de; 101 ada 321 parsel sayılı taşınmaz yığma okul binası, lojman, kömürlük ve arsası niteliği ile ... Köyü Tüzel Kişiliği adına tapuda kayıtlı olup taşınmaz bu niteliği itibariyle kamu malıdır. Geçit hakkı davalarında gözetilmesi gereken bir ilke de kamu mallarından geçit verilemeyeceğidir. Okul eğitim ve öğretime açık olmasa bile, tapudaki şerh kaldırılmadıkça kamu malı olduğu anlaşılan taşınmazdan geçit hakkı verilemez. Bu yönün gözden kaçırılması da doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.04.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi