Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/7800
Karar No: 2019/12236

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/7800 Esas 2019/12236 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi'nde görülen karşılıklı boşanma ve ziynet alacağı davası sonucunda, davalı-karşı davacı erkek tarafından kendi davasının reddi ve ziynet alacağı yönünden temyiz edildi. Ancak mahkeme kararında, gerekçe bölümünde tarafların iddia ve savunmalarının özetleri, delillerle birlikte nasıl değerlendirildiği gibi hususların yer almadığı ve bozulmasını gerektiren usule ve kanuna aykırılıklar bulunduğu belirtilerek, bölge adliye mahkemesi kararının BOZULMASINA karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- Anayasa'nın 141/3. maddesi \"Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır\"
- 6100 sayılı HMK’nun 297. maddesi'ne göre bir mahkeme kararında, tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla, bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin birer birer, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.
2. Hukuk Dairesi         2019/7800 E.  ,  2019/12236 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından kendi davasının reddi yönünden; davalı-karşı davacı erkek tarafından ise kendi davasının reddi ve ziynet alacağı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Anayasanın 141/3. maddesi "Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır" buyurucu hükmünü içermektedir. 6100 sayılı HMK’nun 297. maddesine göre bir mahkeme kararında, tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla, bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin birer birer, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir. Bu kısım hükmün gerekçe bölümüdür. Gerekçe mahkemenin tespit etmiş olduğu maddi vakıalar ile hüküm fıkrası arasında köprü görevi yapar. Gerekçe bölümünde hükmün dayandığı hukuki esaslar, tarafların sundukları maddi vakıaların hukuki niteliği, hükmün dayandığı hukuk kuralları ve bunun nedenleri açıklanır. Yerel mahkemenin hangi delillerle sonuca ulaştığını değil, dayanılan delillerde yer alan hangi vakıanın kabul edildiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklaması zorunludur. Dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşamasında tarafların dayandıkları ve dayanmadıkları vakıaların bulunup bulunmadığı, mahkemenin dayanılmayan vakıalara ilişkin bir kabulünün olup olmadığının da denetlenebilmesi için bu hususların açıkça belirtilmesi gerekir. Somut olayda mahkeme hükmünün gerekçe bölümünü oluşturan 1., 2., 3. sayfalarında geçen olaylar ile dosya kapsamında bulunan olayların benzerliği bulunmamaktadır. Bu durumda gerekçede geçen ve taraflara yüklenilen kusurlara ulaşılması mümkün görünmemektedir. Mahkeme tarafından, gerekçeli kararında tarafların iddia ve savunmalarının özetlerine yer verilerek delillerle birlikte nasıl değerlendirildiği hususları gerekçede tartışılmamıştır. Bu şekilde gerekçesiz karar oluşturulması usule ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 12.12.2019 (Prş.)


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi