Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/562
Karar No: 2019/2598
Karar Tarihi: 03.04.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/562 Esas 2019/2598 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka, kısıtlı bir kişinin maaşını haksız yere çektiği iddiasıyla mahkemeye dava açılmıştır. Davacı, davalının krediyi kendi menfaati için kullandığını ve 10.000 TL'lik krediyi geri ödemediğini ileri sürerek 5.000 TL maddi tazminat talebinde bulunmuştur. Davalı banka ise kredinin kısıtlının bilgisi dahilinde ve şahsi kefalet alınarak verildiğini savunarak davanın reddedilmesini istemiştir. Mahkeme davacının iddialarını ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının kısıtlı olduğunu kabul ederek, maaşının davalı tarafından haksız yere çekildiği konusunda anlaşmaya varmıştır. Yargıtay, zarar miktarının belirlenememiş olması durumunda, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca hakkaniyete uygun bir miktar tazminat verilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu nedenle, davacının davalı bankaya yönelik tüm temyiz itirazları reddedilirken, davacının temyiz itirazı kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 42. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2018/562 E.  ,  2019/2598 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada Avanos Asliye Hukuk Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 03.07.2017 tarih ve 2014/373-2017/301 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı, davalı ..."nin, 2002 yılından itibaren babası ..."nun maaşını 8 yıl boyunca yetkisiz ve hakkı olmadığı halde Halk Bankası Avanos Şubesi"nden çektiğini, babasının maaşından kesilmek üzere ana para olarak 10.000,00 TL tutarında davalı bankadan kredi çekerek kendi menfaati için kullandığını iddia ederek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla maaşını kullanan davalı ..."den 5.000,00 TL’nin ve ayrıca kredi sözleşmesi nedeniyle 5.000,00 TL maddi tazminatın her iki davalıdan müşterek ve müteselsilen tahsiline, olay tarihi olan 09/10/2010 tarihinden itibaren yasal faiz işletilmesine karar verilmesini istemiş, 02/01/2012 tarihli dilekçesi ile davalı bankaya karşı olan davasını 9.285.- TL daha artırmıştır.
    Davalı banka vekili, ... tarafından 25/11/2009 tarihinde banka şubesinden 10.000.- TL bireysel kredi kullanıldığını, ...’nun kedi kullanımı sırasında bankaya bizzat geldiğini ve son derece sağlıklı göründüğünü, kendi el yazısı ile ismini yazarak imza attığını, bu nedenle ..."dan herhangi bir sağlık raporu istenmediğini, ...’nun bankadan emekli maaşı aldığını, kredinin emekli maaşı hesabı ile ilişkilendirildiğini, şahsi kefalet alındığından başkaca teminat istenmediğini, kredi ödemelerinin kredi müşterisinin bilgi ve onayı dahilinde emekli maaşından kesinti yapılarak tahsil edildiğini, kredi kullanımından yaklaşık 1,5 yıl sonra kısıtlılık kararı verildiğini, bankamatik kartı ile yapıldığı söylenen maaş çekilmesi işlemlerinden dolayı bankalarının sorumluluğunun bulunmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Diğer davalı, krediyi kısıtlının kendi ihtiyaçları için çektiğini, o tarihlerde evinin yandığından paraya ihtiyacı olduğunu, maaşlarını birlikte bankamatikten çektiklerini ve ...’nun kendi ihtiyaçları için kullanıldığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Bozmaya uyularak yapılan yargılamada iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davanın ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı temyiz etmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacının davalı Halk Bankasına yönelik tüm, davalı ... aleyhine aşağıdaki bent dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Dava, bankacılık işleminden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir. Davacı vasisi ..."nun kronik şizofren hastası olduğunu, davalının 8 yıldır kısıtlının maaşını vasisi bulunmadığı halde çektiğini, şahsi ihtiyaçları için harcadığını ileri sürmüş, davalı ... de 02.06.2011 tarihli duruşmada maaşları davacı ile birlikte bankamatikten çektiklerini beyan etmiştir. Mahkemece verilen ilk karar, Dairemiz’in 21.05.2014 tarih 2014/2718 – 2014/9445 sayılı ilamı ile davalı Halk Bankasına yönelik temyiz itirazlarının reddine, davalı ... yönünden ise adı geçen davalının hukuki durumunun, ceza dosyasındaki ifade ve deliller değerlendirilerek, gerektiğinde ceza davasının sonucu da beklenerek tartışılmak suretiyle belirlenmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece de bozma ilamına uyulmasına karar verilmiştir.
    Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11.09.2012 tarih 2011/209, 2012/199 sayılı kararında, kısıtlının algılama yeteneği bulunmadığından atılı suçun işlenemeyeceği, sanığın paraya ihtiyacı olduğunu söylemesi üzerine katılanın kabul etmesi, zorlama ve hile olmaksızın paranın çekilmesi karşısında, olayın hukuki ihtilaf olması nedeniyle davalı ...’nin berattine karar verilmiş ve karar kesinleşmiştir.
    Tüm bunlar karşısında, davalı ...’nin, davacı kısıtlının maaşını bankadan çekerek bir kısmını kendisi için kullandığı ve kısıtlının zarara uğradığı tartışmasızdır. Uyuşmazlıktaki sorun zarar miktarının belirlenmesi noktasında toplanmakta olup zararın gerçekleştiğinin anlaşılmasına rağmen zarar miktarının belirlenememesi halinde olay tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı BK"nın 42. maddesi uyarınca davalı ... aleyhinde hakkaniyete uygun bir miktar tazminata karar verilmesi gerekirken, bozma ilamına da uyulmasına rağmen, bozma gereği yerine getirilmeksizin yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı tarafın davalı Halk Bankasına yönelik tüm, davalı ... aleyhine sair temyiz itirazılarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı tarafın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 13,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan (davalı ... yönünden) alınmasına, 03/04/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi