
Esas No: 2003/168
Karar No: 2003/631
Karar Tarihi: 28.03.2003
Danıştay 2. Daire 2003/168 Esas 2003/631 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay İkinci Dairesi, bir başvuru sonucunda YÖK Başkanlığının verdiği kararın yürütülmesinin durdurulması ve bozulması (iptali) istemiyle karşılaştı. Ancak, Danıştay İkinci Dairesi, görevlerini açıklayan kanun maddelerini hatırlatarak, konunun görev ve çözümünün kendilerine ait olmadığı sonucuna vardı ve dosyayı kapatıp nöbetçi idare mahkemesine göndermeye karar verdi. Kanun maddeleri 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 43. maddesi, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 9. maddesi, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un 5. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 32. maddesidir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/168
Karar No: 2003/631
KARAR
Tetkik Hakimi: …
T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının gün ve . sayılı yazısı ile gönderilen dosya ve yakınıcı ...'ın 30.12.2002 günlü dilekçe ve ekleri incelenerek gereği görüşüldü:
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, yakınıcı ... tarafından YÖK Başkanlığına başvurularak, hakkında … İdare Mahkemesince verilen … gün ve E: …, K: … sayılı kararı uygulamadıkları gerekçesiyle, … Üniversitesi Rektörü … ve diğer görevliler hakkında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53/c maddesi uyarınca cezai yönden soruşturma açılmasını istediği, YÖK Başkanının bu başvuru üzerine yaptığı ön araştırma sonucu verdiği … gün ve … sayılı "… ve diğer görevliler hakkında soruşturma açılmamasına" yolundaki kararının adı geçen tarafından "yürütülmesinin durdurulması" ve "bozulması (iptali)" istemiyle Dairemize başvurulduğu anlaşılmaktadır.
Danıştay İkinci Dairesine ait görevler, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 43 üncü maddesi ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 9 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Danıştay İkinci Dairesinin görevleri, Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine göre Danıştayca görülecek işler ile 4483 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (e), (f), (g) (Cumhurbaşkanınca verilen izinler hariç) ve (h) bentlerinde belirtilen yetkili merci kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyerek karara bağlamaktır.
Diğer taraftan, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un 5 inci maddesinde, vergi mahkemelerinin görev alanına giren davalarla ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki iptal davalarına idare mahkemelerinde bakılacağı, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 32 nci maddesinde de "bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde yetkili idare mahkemesinin, dava konusu işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi" olduğu hükme bağlanmıştır.
Açıklanan mevzuat hükümleri uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından nihai nitelikte verilen ve davacının menfaatini ilgilendiren … gün ve … sayılı işlemin yürütülmesinin durdurulması ve bozulması(iptali) istemiyle … İdare Mahkemesine başvurulacağı, konunun görev ve çözümünün Danıştay İkinci Dairesine ait olmadığı anlaşıldığından, dosyanın esas kaydının kapatılarak, … Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Danıştay Başkanlığı'na sunulmasına 28.3.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.