Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/33236
Karar No: 2016/21761
Karar Tarihi: 21.12.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/33236 Esas 2016/21761 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir işe iade davasında, davacı işçinin sendikal nedenle iş akdinin feshedildiği gerekçesiyle açtığı davada, mahkeme feshin geçersizliği yönündeki tespitin doğru olduğuna ancak feshin sendikal nedene dayandığı kabul edilirken yanlış olduğuna karar verdi. Mahkeme, davacının işe iadesine, boşta geçen 4 aylık ücret ve 1 yıllık sendikal tazminatın ödenmesine karar verdi. Kararda, 4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi hükümlerine göre verilen karar açıklandı.
4857 sayılı İş Yasası Madde 17: İş sözleşmesi, belirli süreli olabileceği gibi, belirsiz süreli de olabilir.
Madde 18: İşverenler, iş sözleşmelerini, işçinin durumuna ve yeterliliğine göre sona erdirebilirler. İşverenin haklı sebebe dayanmaksızın iş sözleşmesini sona erdirilmesi durumunda işçi, kıdem tazminatına ve ihbar tazminatına hak kazanır.
Madde 20/3: İşe iade davası açan işçinin bulunması gereken malulen emekli olma, yaşlılık aylığı almaya hak kazanma gibi kamu kurum ve kuruluşlarının herhangi birinden aldığı emeklilik veya toptan ödeme tutanağı, ikinci fıkra hükümleri Sakatlanma halinde ise, malulen emeklilik veya toptan ödeme tutanağına ilaveli sağlık kurulu raporu ile belgelenir.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2016/33236 E.  ,  2016/21761 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi. Gereği görüşüldü.
    Davacı, 05/03/2002 tarihinden itibaren davalı iş yerinde tambur operatörü olarak çalışmakta iken Kdz. Ereğli 2. Noterliği"nin 08/09/2015 tarih ve 8533 yevmiye nolu fesih ihbarı ile hiçbir sebep bildirmeksizin 4857 sayılı İş Kanunu"nun 17. ve 18. maddeleri hükümlerine göre kıdem ve ihbar tazminatlarının ödeneceği belitilerek iş akdinin fesih edildiğini, davalı işveren hiçbir gerekçe göstermeksizin iş akdini fesih etmiş olup, yıllardır bu fabrikada çalışan ve işini iyi yapan bir işçi olduğu halde iş akdinin feshinin geçersiz olduğunun ortada olduğunu, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi olduğunu, eski tarihlerde de aynı sendikaya üye olduğunu ancak işverenin dayanılmaz baskısı nedeniyle sendikadan istifa etmek zorunda kaldığını, Birleşik Metal İş Sendikasının toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yapmaya yetkili sendika olduğunu, tüm bu sebeplerle bu nedenlerle feshin geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine, kararın kesinleşmesine kadar geçen süreye ilişkin olarak dört aya kadar ücret ve sosyal haklarının tutarının belirlenmesine, işe iade kararı ile iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilerek 4857 sayılı yasanın 21. Maddesi ve 6356 s.k. 25/5 maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatılmaması şartına bağlı olmaksızın bir yıldan az olmamak üzere, sendikal tazminatın hüküm altına alınmasına masraf ve ücreti vekaletin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davacı tarafın 05/03/2002 ile 08/09/2015 tarihleri arasında çalıştığını, 08/09/2015 tarihinde yapılan iş akdi feshinin geçersiz olduğu ve sendikal nedene dayandığı iddiası ile işe iadeye ve sendikal tazminata hükmedilmesine ilişkin talep ile iş bu davayı ikame ettiğini, davacı tarafın iddiası ve dolayısı ile açılan davanın haksız ve dayanaksız olduğunu davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama neticesinde; dinlenen tanık beyanlarından davalı işverenin sendikal faaliyeti engellemek maksadıyla bir takım tasarruflar bulunduğunun tespit edildiğini, noter vasıtasıyla üye olunan ve istifa edilen bir ortamda davacının bir ve üç gün arayla sendikaya üye olup hemen kendi rızası ile istifa etmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığını, davalı işverenin sendikal faaliyeti engellemek amacıyla feshi gerçekleştirdiği şeklinde karar verilerek,davacı yana 1 yıllık sendikal tazminat ile boşta geçen 4 aylık ücretin ödenmesi yönünde hüküm kurulmuştur.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık davalı yan tarafından davacı yana tebliğe çıkarılan Kdz. Ereğli 2. Noterliği"nin 08/09/2015 tarih ve 8533 yevmiye nolu fesih ihbarnamesinin geçerli/ (sendikal) nedene dayanıp dayanmadığı hususundadır.
    Mahkemenin feshin geçersizliği yönündeki tespiti isabetli olup davalının bu yöndeki temyizi yerinde değildir. Ancak mahkemece feshin sendikal nedene dayandığına ilişkin kabulü yerinde değildir. Zira aynı tarihli diğer işçilerin davalı işveren aleyhine açmış olduğu davalarda sendikal nedenin kanıtlanamadığı yolundaki ilk derece mahkemesi kararlarının davacı tarafça temyiz edildiği ve Dairemizce ilk derece mahkemesi kararlarının onandığı görülmüştür. (2016/9858 E-14384 Ksayılı dosyası) Mahkemece sendikal tazminat talebinin reddi gerekirken kabulü hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM :Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1.Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı ... Sanayi Anonim Şirketi’ndeki iş yerine İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde davalı tarafından ödenmesi gereken tazminat miktarının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsili gerektiğinin TESPİTİNE,
    5-Alınması gereken 29,20 TL harçtan, davacının peşin yatırdığı 27,70 TL harcın mahsubu ile noksan 1,50 TL harcın davalıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
    6-Davacı tarafından yapılan 59,50TL harç, posta ve tebligat gideri 86,35TL olmak üzere toplam 145,85 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili davacıya verilmesine,
    7-Davalı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davalı üzerinde bırakılmasına,
    8-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    9-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    10-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde taraflara iadesine, 21.12.2016 tarihinde oy birliği ile KESİN olarak karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi