Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1195
Karar No: 2017/2557
Karar Tarihi: 14.06.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2017/1195 Esas 2017/2557 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, deprem nedeniyle ağır hasar gören binanın yıkılması ve hasar gören eşyaların bedelini içeren bir dava olarak açılmıştır. Ancak mahkeme, davanın gider avansı yatırılmadığı için HMK'nın 115/II. maddesi uyarınca dava şartı yokluğundan usulden reddine karar vermiştir. Davacı vekili, bu karara temyiz başvurusunda bulunmuştur. Temyiz görüşmesinde, davacının depremden etkilendiği ve konteynırda ikamet ettiği, bu nedenle 4539 sayılı Kanun ile kabul edilen Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. maddesi uyarınca doğal afete maruz kalanların istemleri halinde, afetten kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin her türlü dava ve işlemlerde adli müzaheret hükümleri uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle davacı tarafın temyiz harcı yatırması zorunlu olmayıp, muhtıranın tebliği hukuki sonuç doğurmamaktadır. Temyiz başvuruları incelendiğinde, davalıların hizmet kusuruna dayanması nedeniyle dava şartı yokluğundan reddine karar verilmesi gerektiği, davacı ile davalı arasındaki hukuki ilişkinin belirlenmesi ve taraflar arasında Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında bir hukuki ilişki ve davalının sorumluluğunun ara
15. Hukuk Dairesi         2017/1195 E.  ,  2017/2557 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, deprem nedeniyle ağır hasar görüp yıkılmasına karar verilen bina ve hasara uğrayan eşya bedeline ilişkin olup, mahkemece davanın gider avansı yatırılmadıından bahisle HMK"nın 115/II. maddesi uyarınca dava şartı yokluğundan usulden reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz olunmuştur.
    Her ne kadar mahkemece noksan temyiz harcının yatırılması için davacı asile muhtıra çıkartılmış ise de, dosyadaki bilgilerden davacının Van ilinde 2001 yılında meydana gelen depremden etkilendiği ve konteynırda ikamet ettiği, mali ve içtimai durum yazısından anlaşılmıştır. Dava tarihinde yürürlükte bulunan; 4539 sayılı Kanun"la kabul edilen Kanun Hükmünde Kararname"nin 3. maddesi uyarınca "doğal afete maruz kalanların istemleri halinde, afetten kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin her türlü dava ve işlemlerde adli müzaheret hükümleri uygulanır. Ancak doğal afete maruz kaldığını beyan edenler baıkmından 1086 sayılı HUMK"nın 465-468 maddelerindeki delil gösterme ve şahadetname verme şartları aranmaz" düzenlemesine yer verildiğinden ve 6100 sayılı HMK"nın 447/2. maddesi uyarınca anılan yasadaki yollama 6100 sayılı HMK"nın 334 ve devamı maddelerinin anlaşılması gerektiğinden, davacı tarafın temyiz harcı yatırması zorunlu olmayıp, muhtıranın tebliği hukuki sonuç doğurmadığından davacı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine geçildi;
    1-Davalılar ... ile ..."na yönelik temyiz itirazının incelenmesinde; bu davalılar yönünden davacı taraf hizmet kusuruna dayanmış olup, idarenin işlem ve eylemlerine karşı, ancak İdare Mahkemesi"nde dava açılması gerektiğinden, bu davalılar yönünden yargı yolu sebebiyle dava şartı yokluğundan
    davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
    2-Davacı Vekilinin davalı ..."e yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; az yukarıda açıklana 4539 sayılı Kanun"la kabul edilen Kanun Hükmünde Kararname"nin 3. maddesi ayrınca adı geçenin adli yardım talebinin kabulü ile taraf delilleri toplanıp işin esası incelenerek davacı ile davalı ... arasındaki hukuki ilişkinin belirlenerek taraflar arasında Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında bir hukuki ilişki ve davalının sorumluluğu bulunup bulunmadığı araştırılıp hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. ve 2. bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, 4539 sayılı Kanun"la kabul edilen Kanun Hükmünde Kararname"nin 3. maddesi uyarınca "doğal afete maruz kalanların istemleri halinde, afetten kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin her türlü dava ve işlemlerde adli müzaharet" hükümlerine tabi olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 14.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi