9. Hukuk Dairesi 2013/5485 E. , 2013/5836 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı vekili, yetki tespitinin iptali ile toplu iş sözleşmesi ile ilgili işlemlerin tedbiren durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne dair verilen kararın davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 29.05.2012 gün ve 2012/14353 Esas, 2012/18858 Karar sayılı kararı ile “Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu Yetki itirazı başlıklı 15.Maddesinde “Kendilerine 13 ve 14 üncü maddeler uyarınca gönderilen tespit yazısını alan işçi veya işveren sendikaları veya sendika üyesi olmayan işveren, taraflardan birinin veya her ikisinin gerekli yetkiyi haiz olmadıkları veya kendisinin çoğunluğu bulunduğu yolundaki itirazını sebeplerini de göstererek yazının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı olduğu bölge müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye yapabilir. Toplu iş sözleşmesi birden fazla bölge müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsadığı hallerde itiraz Ankara’daki iş mahkemesine yapılır. İşletme toplu iş sözleşmesi için itiraz, işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesine yapılır. İtiraz dilekçesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına veya ilgili Bölge Müdürlüğüne kayıt ettirildikten sonra mahkemeye verilir. Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin yüzde onunu temsil edemeyen sendika yetki itirazında bulunamaz....” düzenlemesi yer aldığı, maddede yetkili mahkeme konusunda üç olasılık düzenlendiği, maddeye göre yetki tespitinde itiraz, bir işyeri varsa işyerinin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye, toplu iş sözleşmesi birden fazla bölge müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsadığı hallerde ( Grup TİS ) Ankara iş mahkemesine, İşletme toplu iş sözleşmesi söz konusu ise işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesine yapılacağı, 2822 sayılı Yasanın 15. maddesinde özel yetki kuralına yer verildiği, maddede gösterilen yetki belirlemesinin, kamu düzeni ile ilgili olduğu, somut olayda yetkili mahkemenin işletme merkezinin bulunduğu yer iş mahkemesi olan Denizli İş Mahkemesi olduğu, yetkisizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulmasının hatalı olduğu” gerekçesi ile bozulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece bozma sonrası yapılan yargılama sonunda, “henüz toplu iş sözleşme yapma yetkisi verilmediği ve toplu iş sözleşmesinin taraflarca imzalanmadığı, davacı ..."nin işyerlerinde işletme toplu iş sözleşmesi yapılmak istendiği, tespit yazısını usulsüz olarak aldığını iddia eden davacı ... taraflardan itiraz sebeplerini öne sürerek işyerinin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu Aydın İş Mahkemesine dava açtığı, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 15.maddesinin l. fıkrasının bu davada uygulanması gerektiği, işletme her ne kadar Denizli ilinde olsada, Denizli de ... Bölge Müdürlüğü bulunduğu ve Denizli iline bağlı işletmelerin Aydın Bölge Müdürlüğünün yetki alanına tabi olduğu, bu durumda işletme merkezinin bulunduğu yerdeki İş Mahkemesi ,Denizli İş Mahkemesi olmayıp,Aydın İş Mahkemesi olduğu” gerekçesi ile bozmaya karşı direnilmiştir.
Direnme kararının süresi içinde davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmiş olup, Dairemizin 6352 sayılı kanunun 40. maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun geçici ikinci maddesi uyarınca öncelikle inceleme yetkisi olduğu anlaşılmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Dairemizin “Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu Yetki itirazı başlıklı 15.Maddesinde “Kendilerine 13 ve 14 üncü maddeler uyarınca gönderilen tespit yazısını alan işçi veya işveren sendikaları veya sendika üyesi olmayan işveren, taraflardan birinin veya her ikisinin gerekli yetkiyi haiz olmadıkları veya kendisinin çoğunluğu bulunduğu yolundaki itirazını sebeplerini de göstererek yazının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı olduğu bölge müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye yapabilir. Toplu iş sözleşmesi birden fazla bölge müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsadığı hallerde itiraz Ankara’daki iş mahkemesine yapılır. İşletme toplu iş sözleşmesi için itiraz, işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesine yapılır. İtiraz dilekçesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına veya ilgili Bölge Müdürlüğüne kayıt ettirildikten sonra mahkemeye verilir. Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin yüzde onunu temsil edemeyen sendika yetki itirazında bulunamaz....” düzenlemesi yer aldığı, maddede yetkili mahkeme konusunda üç olasılık düzenlendiği, maddeye göre yetki tespitinde itiraz, bir işyeri varsa işyerinin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye, toplu iş sözleşmesi birden fazla bölge müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsadığı hallerde ( Grup TİS ) Ankara iş mahkemesine, İşletme toplu iş sözleşmesi söz konusu ise işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesine yapılacağı, 2822 sayılı Yasanın 15. maddesinde özel yetki kuralına yer verildiği, maddede gösterilen yetki belirlemesinin, kamu düzeni ile ilgili olduğu, somut olayda yetkili mahkemenin işletme merkezinin bulunduğu yer İş Mahkemesi olan Denizli İş Mahkemesi olduğu, yetkisizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulmasının hatalı olduğu” gerekçesi ile verdiği bozma kararı dava tarihinde yürürlükte olan 2822 sayılı kanunun 15 ve şu an yürürlükte olan 5356 sayılı Toplu İş İlişkileri Kanunu’nun 43 maddeleri uyarınca kesin olup, mahkemece direnme kararı verilemeyeceğinden ve değerlendirmenin Hukuk Genel Kurulu’na ait olduğu anlaşıldığından, temyiz incelemesinin yapılmak üzere dosyanın 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun geçici ek ikinci maddesi uyarınca yetkili ve görevli Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na GÖNDERİLMESİNE, 18.02.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi.