Esas No: 2018/1175
Karar No: 2021/2985
Karar Tarihi: 09.06.2021
Danıştay 8. Daire 2018/1175 Esas 2021/2985 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/1175
Karar No : 2021/2985
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALILAR : 1- …Bakanlığı - …
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
2- … Genel Müdürlüğü -…
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU :
1) 07/11/2016 tarihinde Bakan oluruyla yürürlüğe giren Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların 7/2-f maddesinde yer alan "hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak". hükmü ile,
2) Davacının Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemidir.
DAVACININ İDDİALARI :
Davacı vekili tarafından, "hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak" ibaresinin masumiyet karinesine aykırı olduğu, müvekkili hakkında … Ağır Ceza Mahkemesince verilen "tedavi ve 1 yıl süre ile denetimli serbestlik" kararının Türk Ceza Kanunun 191. maddesine göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü kapsamında olmadığı, müvekkilinin ilişiği kesildiği dönemde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine neden olan … Ağır Ceza Mahkemesinin kararının 03/05/2012 tarihinde kesinleştiği, dolayısıyla dava konusu işlem tarihinde devam eden bir kovuşturmanın bulunmadığı müvekkilinin Polis Meslek Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin işle ve dayanağı düzenleyici işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
DAVALI İDARELERİN SAVUNMALARI;
… Bakanlığı'nın Savunması : Dava konusu düzenlemenin üst hukuk normlarına uygun olarak hazırlandığı ve bu düzenleme gereği yapılan bireysel işleminde hukuka uygun olduğu savunulmaktadır.
…Genel Müdürlüğü'nün Savunması: Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 19. Dönem öğrenci adayı olan davacı hakkında … Ağır Ceza Mahkemesince "tedavi ve 1 yıl süre ile denetimli serbestlik" kararının verildiği ve davanın halen Yargıtay'da olduğunun görülmesi üzerine Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların
7/2-f maddesinde yer alan "Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak," hükmü kapsamında ilişiğinin kesilmesine karar verildiği, işlemin mevzuata ve hukuka uygun olarak tesis edildiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü 19. Dönem öğrenci adayı olan davacının, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlem ile Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların 7/1-f maddesinde yer alan "... hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak ..." hükmünün iptali istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Devlet Memurluğuna Alınma" başlıklı 3. kısmında yer alan 48. maddesinde; devlet memuru olabilmek için gerekli olan şartlara maddenin (A) bendinde yer verildikten sonra maddenin (B) bendinde "Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak" devlet memurluğuna alınmanın özel şartları arasında sayılmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu'nun Ek-24. maddesinde, polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanların, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanların, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişiklerinin kesileceği, maddenin son fıkrasında; polis meslek eğitim merkezlerinin kuruluş ve çalışma usûl ve esaslarının, bu merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konular, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususların İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
3201 sayılı Kanunun Ek-24. maddesine dayanılarak çıkarılan 06/06/2015 günlü, 29378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nin "Adaylarda aranılacak nitelikler" başlıklı 8. maddesinde diğer nitelikler yanında (ğ) bendinde; Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale
bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak; I) bendinde ise; Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak, şartları aranmaktadır.
Yönetmeliğin intibak eğitimi başlıklı 18. maddesinin 1. fıkrasında, POMEM’lere geçici kaydı yapılan adayların Başkanlığın belirleyeceği takvim doğrultusunda intibak eğitimine tabi tutulacakları, intibak eğitimi başlangıcından itibaren adayların güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarının yaptırılacağı, yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili sonuçların POMEM Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanacağı; intibak eğitimi döneminde POMEM’den çıkma veya çıkarılma başlıklı 21. maddesinin 3. fıkrasında, 8. maddede sayılan nitelikleri taşımadıkları anlaşılan adayların ilişiklerinin, POMEM Müdürünün teklifi ve Başkanın onayıyla kesileceği; kesin kayıt-kabul başlıklı 22. maddesinin 2. fıkrasında da, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan veya Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden ya da vefat eden adayların dosyalarının POMEM Müdürlüğü tarafından Başkanın onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderileceği kurala bağlanmıştır.
İçişleri Bakanlığının 07/11/2016 tarihli oluru ile yürürlüğe giren ve dava konusu edilen Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim-Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esaslarda da yukarıda anılan Yönetmelikte yer alan düzenlemeye benzer kurallar getirilmiştir.
Dava konusu düzenleyici işlemin, Adaylarda aranılacak nitelikler başlıklı 7. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde; diğer nitelikler yanında; adayın, kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak, şartı aranmaktadır.
Usul ve Esasların, Kesin kayıt-kabul başlıklı 21. maddesinde; geçici kaydı yapılan adayların 7. maddede belirtilen esaslara göre POMEM Müdürlüklerince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının tamamlattırılacağı; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile sağlık kurulu raporu sonucu olumlu olan adayların kesin kayıtlarının yapılacağı; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan veya Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden ya da vefat eden adayların dosyalarının POMEM Müdürlüğü tarafından Başkanın onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderileceği; Okuldan ayrılma ve çıkarılma başlıklı 30. maddede ise; İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak şartıyla; giriş ile ilgili nitelikleri taşımadıkları öğrenimleri sırasında anlaşılanların, sağlık kurulları tarafından verilecek raporlara dayalı olarak, Genel Müdürlük Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından öğrenci olarak devamına imkân kalmadığı belirlenenlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur
olma niteliğini öğrenimleri sırasında kaybedenlerin Yönetim Kurulunun kararı, POMEM Müdürünün teklifi ve Başkanın onayı ile ilişiklerinin kesileceği kurala bağlanmıştır.
Anayasa'nın 124. maddesinde; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilecekleri kuralı yer almıştır. Anayasanın aktarılan hükmü ve normlar hiyerarşisi bağlamında, bir yasa hükmüne dayalı olarak hazırlanan yönetmelikler ile yasa hükümlerine açıklık getirilmesi ve yasa hükümlerinin uygulamaya geçirilmesi amaçlanır.
Kanun koyucu tarafından idareye tanınan düzenleme yetkisinin başta kamu yararı olmak üzere hizmet gereklerine, hukuk devleti, hukuk güvenliği ve kazanılmış haklara riayet ilkelerine uygun olarak kullanılması gerekmektedir.
Bakılan uyuşmazlıkta, polislik mesleğinin özelliği gereği, mesleğe dürüst, sabıkası ve kötü hali olmayan kişilerin seçilmesi kaçınılmaz olduğundan, mesleğe alınacak olan kişilerin bu özelliklerini belirlemeye yönelik olarak düzenleyici işlem ile devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak şartlara ilave şartlar getirilmesi mümkündür. Bu bağlamda, üst hukuk normlarına aykırı ya da onu aşar vaziyette hüküm içermeyen ve yukarıda anılan Yönetmelik maddesiyle tamamen aynı olduğu görülen, Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin düzenleyici işlem hükmüyle, polis olacaklarda öngörülen genel koşullar yanında "... hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak ..." koşulunun da aranmasında mevzuata kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Dava Konusu Bireysel İşlemin İncelenmesi:
Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünde, 19. Dönem Özel Harekat Branşlı Polis Memuru olarak yetiştirilmek üzere geçiçi kaydı yapılan öğrenci adayı davacı hakkında: … Ağır Ceza Mahkemesince, ''Kullanmak Amacı İle Uyuşturucu Madde Bulundurmak '' suçundan, yargılandığı davada … günlü ve E:…, K:… sayılı karar ile eylemi sabit görülerek, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçundan 5237 sayılı TCK'nın 191/2 maddesi gereğince hüküm vermeden önce yine aynı madde uyarınca tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar verildiği; sözü edilen, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve denetimli serbestlik kararının, itiraz edilmeden 03/05/2012 tarihinde de kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Buna göre, davacının … Ağır Ceza Mahkemesinin kesinleşen kararı ile eylemi sabit görülerek, hakkında 1 yıl süre ile tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanması nedeniyle dava konusu Düzenleyici İşlemin hukuka uygun bulunan 7. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi uyarınca alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak koşulunu taşımaması nedeniyle Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin …. tarih ve … sayılı işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince duruşma için taraflara önceden bildirilen 09/06/2021 tarihinde, davacı vekilinin sunduğu mazeret kabul edilmeyerek ve davalı idarelerden İçişleri Bakanlığı vekili Hukuk Müşaviri … ve davalı Emniyet Genel Müdürlüğü vekili Av. … 'ın geldiği, Danıştay Savcısının hazır olduğu görülmekle, açık duruşmaya başlandı. Taraflara usulüne uygun olarak söz verilerek dinlendikten ve Danıştay Savcısının düşüncesi alındıktan sonra taraflara son kez söz verilip, duruşma tamamlandı. Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ SÜREÇ :
Dava konusu Usul ve Esaslar, 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun Ek 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY:
Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 19. Dönem öğrenci adayı olan davacı hakkında davalı idarelerce yapılan arşiv araştırması sonucunda … Ağır Ceza Mahkemesince "kullunmak için uyuşturucu madde bulundurmak" suçundan "tedavi ve 1 yıl süre ile denetimli serbestlik" kararının verildiği ve davanın halen Yargıtay'da olduğu gerekçesiyle Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların 7/2-f maddesinde yer alan "Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak," hükmü ile (h) bendinde yer alan " Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak" hükmü kapsamında … tarih ve … sayılı işlemle Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine karar verilmiştir. Bunun üzerine davacı tarafından … Ağır Ceza Mahkemesince verilen karara itiraz etmediği ilgili kararın 03/05/2012 tarihinde kesinleştiği, düzenleyici işlemin ise masumiyet karinesine aykırı olduğu gerekçeleriyle, bireysel işlem ve dayanağı düzenleyici işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 124. maddesinde; "Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler." hükmü yer almaktadır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu'nun Ek 24. maddesinin 3. Fıkrsanıda; "Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmisekiz yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilir. Bu fıkra kapsamında alınacak olanların eğitim süresi ve eğitim şekline ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Bakanlık tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır.
İçişleri Bakanlığının 07/11/2016 tarihli oluru ile yürürlüğe giren ve dava konusu edilen Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim-Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların 7. maddesinin 2. fıkrasının (f) bendinde; "Adayın, kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak," hükmü ile (h) bendinde; "Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak" hükmü yer almaktadır.
Usul ve Esasların, Kesin kayıt-kabul başlıklı 21. maddesinde; geçici kaydı yapılan adayların 7. maddede belirtilen esaslara göre POMEM Müdürlüklerince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının tamamlattırılacağı; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile sağlık kurulu raporu sonucu olumlu olan adayların kesin kayıtlarının yapılacağı; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan veya Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden ya da vefat eden adayların dosyalarının POMEM Müdürlüğü tarafından Başkanın onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderileceği; Okuldan ayrılma ve çıkarılma başlıklı 30. maddede ise; İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak şartıyla; giriş ile ilgili nitelikleri taşımadıkları öğrenimleri sırasında anlaşılanların, sağlık kurulları tarafından verilecek raporlara dayalı olarak, Genel Müdürlük Sosyal Hizmetler ve Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından öğrenci olarak devamına imkân kalmadığı belirlenenlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur olma niteliğini öğrenimleri sırasında kaybedenlerin Yönetim Kurulunun kararı, POMEM Müdürünün teklifi ve Başkanın onayı ile ilişiklerinin kesileceği kurala bağlanmıştır.
Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esasların 7/2-f maddesinde yer alan "hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak" hükmünün İncelenmesi:
Anayasa'nın 124. maddesinde; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilecekleri kuralı yer
almıştır. Anayasanın aktarılan hükmü ve normlar hiyerarşisi bağlamında, bir yasa hükmüne dayalı olarak hazırlanan yönetmelikler ile yasa hükümlerine açıklık getirilmesi ve yasa hükümlerinin uygulamaya geçirilmesi amaçlanır.
İdarelerin Kanun koyucunun genel prensiplerini belirlediği konularda düzenleyici işlem yapma yetkisi olup; ancak yasama organının çizdiği sınırlar içerisinde Anayasa ve Kanun gibi üst hukuk normlarına aykırı olmamak kaydıyla düzenleme yapabileceği açıktır. Kanun koyucu tarafından idareye tanınan düzenleme yetkisinin başta kamu yararı olmak üzere hizmet gereklerine, hukuk devleti, hukuk güvenliği ve kazanılmış haklara riayet ilkelerine uygun olarak kullanılması gerekmektedir.
Polisin; toplumun asayişini, kişilerin, tasarruf emniyetini ve konut dokunulmazlığını korumak, halkın ırz, can ve malını muhafaza ve halkın istirahatini sağlamakla görevli ve genel bir emniyet görevlisi olması nedeniyle bu mesleğe girecek ve sürdürecek olanların da hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde güvenilir, onurlu, iyi ahlaklı ve disiplinli kişiler arasından seçilmeleri gerekmektedir.
Bu bağlamda, üst hukuk normlarına aykırı ya da onu aşar vaziyette hüküm içermeyen Özel Harekat Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Alınacak Öğrencilerin Giriş Şartları ve Eğitim Öğretimlerine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin düzenleyici işlem hükmüyle, polis olacaklarda öngörülen genel koşullar yanında "... hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak ..." koşulunun da aranmasında kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Davacının Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden İlişiğinin Kesilmesine İlişkin ... tarih ve ... sayılı İşlemin İncelenmesi:
Davacı hakkında … Ağır Ceza Mahkemesince … tarih ve E:…, K:… sayılı dosyada "kullunmak için uyuşturucu madde bulundurmak" suçundan "tedavi ve 1 yıl süre ile denetimli serbestlik" kararının verildiği, anılan kararın itiraz edilmeden 03/05/2012 tarihinde kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Her ne kadar dava konusu işlem tesis edildiği tarih de davacı hakkında devam etmekte olan bir kovuşturmanın bulunmadığı anlaşılmış ise de; polislik mesleğinin özellikleri dikkate alındığında, kullanmak maksadıyla uyuşturucu bulundurmak suçunu işlediği sabit olan ve tedavi ile denetimli serbestlik tedbirinin uygulandığı anlaşılan davacı hakkında yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümleri uyarınca tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN REDDİNE,
2.Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ...-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 09/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.