Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2291
Karar No: 2019/8179
Karar Tarihi: 10.04.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/2291 Esas 2019/8179 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2019/2291 E.  ,  2019/8179 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, sendika üyesi olduğunu ancak sendika ile davalı ... arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan hak ve ücretlerinin ödemediğini, yine ödenmeyen bazı işçilik alacaklarının da Toplu İş Sözleşmesine göre hesaplanıp ödetilmesi gerektiğini ileri sürerek bir kısım alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, taleplerin zamanaşımına uğradığını ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanılan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içerisinde davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, belgelere ve tüm dosya kapsamına göre; davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında uyuşmazlık hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin hesaplanması noktasında toplanmaktadır.
    Davalı işyerinde uygulanan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin incelenmesinde;
    “47.madde- Hafta Tatili: Hafta tatil günlerinde çalışmalarda normal ücretin 3 (1+2) katı ücret ödenir.49. madde – Ulusal Bayram Genel Tatil : Tatil günlerinde normal ücretin 4 (1+3) katı ücret ödenir. ” şeklinde yazıldığı görülmektedir.
    Somut olayda, davacının hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti davalı iş yerinde uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre belirlenmelidir.
    Her ne kadar hükme esas alınan bilirkişi raporunda toplu iş sözleşmesi hükümleri dikkate alınarak davacının çalışmış olduğu hafta tatillerinde normal ücretin 3 katı, ulusal bayram genel tatil günlerinde ise normal ücretin 4 katı alınarak hesaplama yapıldığı belirtilmiş ise de bu hesaplama tarzı hatalıdır. Dosya da yer alan bordrolarda davacının ücretinin 30 gün üzerinden tahakkuk ettirilerek ödendiği ve bu kapsamda davacıya çalışmış olduğu hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günleri için 1 günlük yevmiyesinin zaten ödendiği ancak zamlı kısımlarının ödenmediği görülmektedir. Bu nedenle davacının hafta tatili ücretinde normal ücretinin 2 katı, ulusal bayram ve genel tatil ücretinde ise normal ücretinin 3 katı alınarak hesaplama yapılması gerekirken Toplu İş Sözleşmesin’in hatalı yorumu sonucunda yazılı şekilde hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibarla karar verilmesi isabetsizdir.
    3- Fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtayca hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Ancak bu alacakların tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları tanık beyanlarına göre hesaplandığı halde hakkaniyet indirimi yapılmaması da hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.04.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi