Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/2938
Karar No: 2019/5997
Karar Tarihi: 27.03.2019

Kişilerin huzur ve sükununu bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2017/2938 Esas 2019/5997 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan mahkum edilmiştir. Ancak, sanığın suçu işlediği yönünde yeterli delil bulunmadığından ve ayrıca suçun kanunda belirtilen ısrar öğesinin oluşup oluşmadığı açıklanmadığından mahkeme kararı bozulmuştur. Kanunda belirtilen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu unsurlarından birisi de ısrar öğesidir. Suçun ısrar öğesi oluşabilmesi için, temadiye uygun olmayan hareketlerin birkaç kez tekrar edilmesi gerekir. Ancak, temadiye uygun hareketlerde suçun oluşması için birden fazla tekrar gerekmeyebilir. Mahkeme kararında belirtilen kanun maddesi ise Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesidir.
18. Ceza Dairesi         2017/2938 E.  ,  2019/5997 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kişilerin huzur ve sükununu bozma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu yönünden zaman aşımı süresi içinde kamu davası açılabileceği öngürülerek, dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    TCK"nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurlarından birisi de ısrar öğesidir. Bazı hareketler yapıları gereği temadiye uygun değildir bu hareketlerin birkez yapılması ile suçun ısrar öğesi oluşmaz ancak bir çok kez tekrarı ile oluşur. Ancak temadiye elverişli hareketler bakımından ise suçun oluşması için birden çok kez tekrarını aramak hükmün konuluş amacı ve korunan hukuki yarara hizmet etmez. Temadiye elverişli hareketler yönünden olgusal bir değerlendirme yaparak hukuka aykırı davranışın kişinin huzur ve sükununu bozacak yoğunluğa yani ısrar boyutuna gelip gelmediği belirlenmelidir.
    Yukarıdaki değerlendirmelere göre; sanığın şikayet tarihinden bir ay önce katılanı kahvehanede gördüğü ve başını salladığı, 10 gün önce katılanın aracı ile seyir halinde iken dosya tanığı ..."in de araç içerisinde bulunduğu esnada sanığın aracı ile katılanın kullanımında olan aracı sıkıştırdığı ve katılanı kaza yapma durumuna getirdiği, son olarak 2 gün önce kahvehanede otururken tanıklar ... ve ..."ın da bulunduğu sırada sanığın katılanın kendisine bakması üzerine, katılana hitaben “ne bakıyorsun lan” diyerek rahatsız ettiği şeklinde gerçekleştiği iddia olunan eylemlerde, sanığın sadece tanık ..."ün beyanına itibar edilerek 2015 yılı ağustos ayından itibaren katılanı her gördüğü yerde kafasını salladığı ve bu şekilde katılanı rahatsız ettiğinin kabul olunduğu olayda, sanığı destekler beyanları bulunan tanıklar ..., ..., ... ile katılan ... ve tanığı ..."ün beyanları arasında oluşan çelişki giderilmeden ve CMK"nın 230/1-b maddesi gereğince hükme esas alınan deliller ile hangi beyana neden itibar edildiği karar yerinde açıklanıp tartışılmadan, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu yönünden cezalandırmaya yeterli delillerin nelerden ibaret olduğu ve suçun ısrar unsurunun ne şekilde oluştuğu açıklanmadan, yetersiz ve yerinde olmayan gerekçeyle atılı suçtan mahkumiyet kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanık ..."ın temyiz nedenleri bu sebeplerle yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki isteme farklı nedenlerle uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/03/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi