Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/635
Karar No: 2017/2422
Karar Tarihi: 06.06.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2017/635 Esas 2017/2422 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Düğün belgesel çekimi için gerçekleştirilen hizmetin ayıplı olması nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tazmini istemine ilişkin davada, mahkeme maddi tazminat isteminin kabulüne ve manevi tazminat istemi yönünden ise davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz yoluyla gelen uyuşmazlık, mahkemenin takdir ettiği manevi tazminatın az olup olmadığıdır. Manevi tazminatın temelinde, davalıların haksız eylemi yatmaktadır ve takdir edilecek tutar, hukuki zarara maruz kalan tarafın tatmin duygusunu sağlamak için gereken kadar olmalıdır. Somut olayda davacının yararına takdir edilen 1.500 TL manevi tazminat miktarının yeterli olmadığı ve daha uygun bir miktar takdir edilmesi gerektiği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak, manevi tazminata ilişkin düzenlemeler mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 47. maddesi ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesinde yer almaktadır. Bu maddelere göre hakimin özel halleri göz önünde bulundurarak, takdir hakkını kullanarak manevi tazminat miktarını belirlemesi gerekmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2017/635 E.  ,  2017/2422 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Tüketici Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan hizmetin ayıplı olması nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tazmini istemine ilişkin olup, mahkemece maddi tazminat isteminin aynen kabulüne, manevi tazminat istemi yönünden ise davanın kısmen kabulüne dair verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Temyiz istemi yoluyla Dairemize gelen uyuşmazlık; düğün belgesel çekimi için gerçekleştirilen hizmetin ayıplı olması nedeniyle davacı yararına takdir edilen manevi tazminatın az olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Manevi tazminat isteminin temelinde, davalıların haksız eylemi yatmaktadır. Bilindiği üzere, haksız eylemin unsurları; zarar, fiil ile zarar arasında illiyet bağı, fiilin hukuka aykırı olmasından ibarettir.
    Öte yandan, mülga 818 sayılı BK."nın 47. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 56.) maddesinde düzenlenen manevi tazminatta kusurun gerekmediği, ancak takdirde etkili olabileceği, 22.06.1966 tarihli ve 1966/7 Esas 1966/7 Karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında açıkça vurgulanmıştır. Bu kararın gerekçesinde, takdir olunacak manevi tazminatın tutarını etkileyecek özel hal ve şartlar da açıkça gösterilmiştir. Bunlar, her olaya göre değişebileceğinden, hakim bu konuda takdir hakkını kullanırken, ona etkili olan nedenleri de karar yerinde objektif ölçülere göre isabetli bir biçimde göstermelidir.
    Yine BK’nın 47. (TBK’nın 56.) maddesi hükmüne göre; hakimin özel halleri göz önünde tutarak, manevi zarar adı ile hak sahibine verilmesine karar vereceği tutar adalete uygun olmalıdır. Bu para tutarı, aslında ne tazminat ne de cezadır. Çünkü mamelek hukukuna ilişkin zararın karşılanmasını amaç edinmediği gibi, kusurlu olana yalnız hukukun ihlalinden dolayı yapılan bir kötülük de değildir. Aksine, zarara uğrayanda bir huzur duygusu uyandırmayı, aynı zamanda ruhi ızdırabın dindirilmesini amaç edindiğinden, tazminata benzer bir fonksiyonu da vardır. O halde bu tazminatın sınırı, onun amacına göre belirlenmelidir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır.
    Manevi tazminat, duyulan elem ve ızdırabın kısmen ve imkan nispetinde iadesini amaçladığından hakim, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 4. maddesi gereğince hak ve nesafete göre takdir hakkını kullanarak, manevi tazminat miktarını tespit etmelidir.
    Hâkim belirlemeyi yaparken somut olayın özelliğini, zarar görenin ekonomik ve sosyal durumunu, paranın alım gücünü, maluliyet oranını, beden gücü kaybı nedeniyle duyulan ve ileride duyulacak elem ve ızdırabı gözetmelidir (Hukuk Genel Kurulu"nun 28.05.2003 gün 2003/21-368-355; 23.06.2004 gün 2004/13-291-370 sayılı kararları).
    Somut olayın incelenmesinde; davacının 08.09.2013 tarihinde gerçekleşen düğün günü dış mekan fotoğraf çekimi için davalı ile anlaştığı, düğün günü hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle dış mekan çekimlerinin gerçekleştirilemediği, davalının belirlediği sonraki bir tarihte dış mekan çekimlerinin gerçekleştirildiği, çekimlerin üzerinden geçen süre zarfında davacının davalı ile sürekli iletişim kurmasına rağmen davalı tarafından yerine getirilen hizmete ilişkin edimin davacıya teslim edilmediğinin davacı iddiaları ve dosyadaki kanıtlar ile sabit olduğu, dahası davacı ve eşinin yaşamlarının özel günü olarak hatıralarda yer edinebilecek nitelikteki edimin davalı tarafından gerçekleştirilen hizmet sonucu teslim edilmemesinde tekrar aynı duyguların yaşanabilmesinin oldukça güç olması ihtimali göz önünde bulundurulması gerekirken bu hususa dikkat edilmeyerek davacı yararına 1.500,00 TL manevi tazminat miktarına hükmedilmesi az olup, somut olayın niteliğine daha uygun bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekir iken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 06.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi