Esas No: 2021/1402
Karar No: 2021/2183
Karar Tarihi: 10.06.2021
Danıştay 13. Daire 2021/1402 Esas 2021/2183 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2021/1402
Karar No:2021/2183
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1. … Kurumu
VEKİLİ : Av. …
2. … Valiliği
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin ... tarih ve E:..., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ... bayilik lisansı ile "Kayseri ili, Kocasinan ilçesi, ... Mahallesi, No:…" adresinde faaliyet gösteren davacıya ait akaryakıt istasyonunda bulunan bütün yer altı tankları ve bu tanklara bağlı satış pompalarının mühürlenmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesi'nce verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu işlemin dayanağı olan motorin muayene raporlarında, davacıya ait istasyondaki tanktan ve akaryakıt pompasından alınarak kabul edilen numunelerin ulusal marker seviyesinin geçersiz çıktığı, yine numunelerin kükürt miktarı, parlama noktası ve TS EN 590+A1 motorin standardına uygun olmadığı tespitinde bulunulduğu; davacı tarafından, numune alma ve inceleme işlemlerinin mevzuatta öngörülen 15 günlük süre içerisinde yapılmadığı, numunenin süresinde analiz edilmemesi nedeniyle bozulduğu ileri sürülmüş ise de, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 20. maddesinin ikinci fıkrası ve Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler İle Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 16. maddesinde yer alan analizlerin on beş gün içinde yapılacağına ilişkin düzenlemelerdeki süre sınırlamasının numunenin bozulma özelliğinden kaynaklı olduğuna ilişkin bilgi, belge ve açıklama bulunmadığı, düzenlemelerde yer alan ''numune özellikleri değişime uğramadan'' ibaresinin 15 günlük sürede numunenin bozulacağına değil, her hâlükârda numunenin özelliklerinin değişime uğramasına sebep olabilecek unsurlardan kaçınılmasına atıfta bulunduğu, mevzuatta yer alan düzenleme ile etkin, hızlı, güvenilir ve denetime açık bir soruşturma sürecinin gerçekleştirilmesinin amaçlandığı, bu yönde disipliner nitelikte ''on beş gün içinde yapar'' şeklinde ibareye yer verildiğinden bu sürenin aşılmasının, numunenin bozulacağı şeklinde değerlendirilemeyeceği, numune alma ve saklama koşullarına uyulmadığının davacı tarafından ortaya konulması durumunun söz konusu olmadığı dikkate alındığında, Yönetmelikte belirlenen sürenin aşılmasının işlemi sakatlamayacağı anlaşıldığından davacının bu iddiasına itibar edilmediği, akaryakıt istasyonunda 08/12/2019 ve 12/12/2019 tarihlerinde yapılan denetimlerde, motorin yeraltı tankından numune alma tutanağı ile alınan ve ODTÜ/Petrol Analiz Laboratuvarına gönderilen numunelerin ulusal marker ölçüm sonucunun geçersiz ve ürünün teknik özellikleri bakımından standartlara aykırı çıkması üzerine tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, ulusal marker ölçüm cihazının geçerli sonuç verdiği hallerde ulusal markerin geçerliliği için laboratuvar incelemesi yapılamayacağı, numunenin en geç on beş gün içinde incelenmesi gerektiği yönündeki kurala uyulmadığı, … plakalı aracın yakıt deposundan alınan numunenin ulusal marker analiz sonucunun geçerli çıkmasının sonucu geçersiz çıkan diğer analizlerin güvenilir olmadığı şeklinde yorumlanması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin ... tarih ve E:..., K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
6. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 10/06/2021 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.