Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1154
Karar No: 2017/3272
Karar Tarihi: 09.03.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/1154 Esas 2017/3272 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davada gerçek babası ve annesi olan kişinin, gerçeğe aykırı beyana dayalı olarak oluşturulan nüfus kaydının iptali ve gerçek bilgilerin kaydedilmesi istenmiştir. Mahkeme, bu taleplerin nüfus kayıt düzeltme ve babalık davası olarak ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirterek, nüfus kaydı düzeltme davasının asliye hukuk mahkemesi görevinde olduğuna karar vermiştir. Ancak, babalık tespitine ilişkin talebin kayıt düzeltme davası niteliğinde olmadığı ve tarafların savunmalarını sunmaları için görüşülmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kararda, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 301. ve 303. maddeleri ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 36. maddesi açıklanarak, kayıt düzeltme ve babalık davalarının nasıl açılacağı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Karar, yargıtay tarafından bozulmuştur.
8. Hukuk Dairesi         2017/1154 E.  ,  2017/3272 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, görevsizlik karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.


    K A R A R

    Dava dilekçesinde, çocuk ...ın gerçek anne ve babasının ...e ... olduğu halde nüfusa Leman ve ... olarak kaydedildiğini, bu kaydın doğruyu yansıtmadığı ileri sürülerek, davacının gerçek annesinin .... Arıcılar, gerçek babasının da davacı ... olduğunun tespiti ile buna göre nüfus kaydının düzeltilmesi istenilmiş; mahkemece dava, nüfus kayıt düzeltme davası olarak nitelendirilip asliye hukuk mahkemesinde bakılması gerektiğinden, davanın görev yönünden reddine karar verilmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca, olayları açıklamak taraflara hukuki niteleme hakime aittir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 36.maddesinde; nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davalarının, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılacağı, kayıt düzeltme davalarının (..) nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülüp karara bağlanacağı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 301.maddesinde ise çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuğun isteyebileceği, davanın babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılacağı, babalık davasının, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye, dava ana tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edileceği; 303.maddesinde ise; babalık davasının, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabileceği; ananın dava hakkının, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşeceği, çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık sürenin bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihten işlemeye başlayacağı, bir yıllık süre geçtikten sonra geçikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabileceği hükme bağlanmıştır.
    Dava, ....ı"nın, ... ve ..."nın çocuğu olarak gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan nüfus kaydının iptali ile gerçek annesinin ..., gerçek babasının da ... olduğunun tespiti ve buna uygun olarak nüfus kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir. Yukarıda açıklanan yasal düzenlemeler dikkate alındığında...."nın gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan Leman ve Şemsettin hanesindeki nüfus kaydının iptali ile gerçek annesi... nüfus kaydına ilişkin ilk talebi nüfus kayıt düzeltme davası olup asliye hukuk mahkemesinin ..."un .....ı"nın, gerçek babası olduğunun tespitine ilişkin ikinci talebi ise babalık davası olup aile mahkemesinin görev alanında kaldığından;.....nın, gerçeğe aykırı beyana dayalı olarak oluşturulan Leman ve ..... nüfusdaki kaydının iptali ile biyolojik annesi... nüfusuna kaydı talebi yönünden davanın nüfus kayıt düzeltme davası olarak kabul edilip bu yönden dosyadan tefriki ile asliye hukuk mahkemesi görevli olduğundan görevsizlik kararı verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamak ise de, babanın ... olduğunun tespiti yönünden somut talebin babalığın tespiti davası niteliğinde bulunmadığı dikkate alınarak kayıt düzeltme davasının sonucunun beklenip 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 301. maddesi gereği davanın Cumhuriyet savcısı ve Hazineye ihbarının sağlanmasından sonra toplanan bütün deliller birlikte değerlendirilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle her iki talep yönünden de asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin yukarıda açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK"nın Geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK"un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın temyiz edene iadesine, 09.03.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi