22. Hukuk Dairesi 2014/8716 E. , 2015/19440 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalı ... ait ... muhasebe bölümünde görev yaparken işletmenin diğer davalı ..."yc devredildiğini ve anılan hastanenin ... adı altında faaliyetine devam ettiğini, davalılar arasında imzalanan devir sözleşmesine göre yeni işveren yanında yeni koşullarda çalışmaya devam etmek istemediğini, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... vekili, davacının Onvak Hastanesi"nde çalışırken işyerinin devrolması nedeniyle ayrılmak istediğini, ancak ayrılmak istemesinin asıl nedeninin başka bir yerde çalışmak olduğunu, işyeri devrinin fesih niteliğinde olmadığını ve işçiye haklı fesih hakkını da vermediğini, davacının feshe bağlı olarak ödenen tazminatlara hak kazanmadığını beyan ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ..."a Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre tebligat yapılmış, duruşmalara katılmamış, herhangi bir yazılı beyanda da bulunmamıştır.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı ... aleyhine açılan davanın vazgeçme sebebiyle, davalı ... aleyhine açılan davada talep edilen fazla çalışma alacağının vazgeçme sebebiyle, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının sübut bulmaması nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davalılar arasındaki devir sözleşmesinini 3-d maddesinde “Devredilecek Çalışanlar” başlığı ile “İşbu Sözleşme uyarınca tüm çalışanlar, 4857 sayılı İş Kanunu ve atıf yaptığı 1475 sayılı İş Kanunu"na uygun olarak kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin. fazla mesai ödemesi, maaş gibi tüm işçilik ve özlük hakları, primleri ve vergileri ile birlikte Alıcı"ya devredilecektir Çalışanların sözleşmelerinde 4857 sayılı İş Kanunu"nun öngörmediği özel madde kapsamındaki cezai şartlar Alıcı"yı bağlamayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri numaraları ile hastane çalışanları ve dializ çalışanları Ek - 4"de döküm cetvellerinde belirtilmiştir. İktisadı İşletme"nin taraf olduğu tüm iş akitleri, devir tarihi (Alıcı"nın faaliyetine başlama tarihi) itibarıyla feshedilmiş olacaktır. Alıcı, çalışanlarla birebir görüşerek yeni şartlarla iş akitleri imzalayacak ve çalışmak istemeyenlere 4857 sayılı İş Kanunun atıf saptığı 1475 sayılı İş Kanıınu"na uygun olarak kıdem ve ihbar tazminatk yıllık izin, ödemesi, gibi tüm işçilik ve özlük hakları, primleri ve vergilerini ödeyecektir. Çalışmaya devam edenlerin İktisadi Işletme"de çalıştıkları sürelere bağlı tüm işçilik ve özlük alacakları korunacak ve hak etmeleri karşılığında Alıcı ile iş akitleri sona erdiği zaman bu haklar Alıcı tarafından karşılanacaktır.
Sosyal güvenlik mevzuatı gereği sosyal güvenlik numaraları ile devredilecek çalışanların 10 gün içinde İktisadi İşlctme"den çıkışları. Alıcı tarafından da girişleri yapılmış olacaktır. Aynı süre içinde gerekli bildirimler de tamamlanacaktır. Ayrıca Sağlık Bakanlığından çalışma belgelerini. Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sigorta şirketleri, kamu - özel kurum ve kuruluşları ile ilgili tüm sözleşmeleri Alıcı tarafından kesintisiz olarak kendi ünvanı altında devam ettirilebilmesi için Alıcı tarafından gerekli hazırlıklar sapılacak ve başvurular tamamlanacaktır.” şeklindeki düzenleme ile işçilerin devirdeki durumları açıklanmıştır Davacı işçide bu kapsamda kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini yeni durumda işe devam etmeyceğini işverene bildirmiştir.
İşyeri devrinin gerçekleşmesi işçiye bu sebeple sözleşemeyi haklı nedenle sona erdirme hakkı vermez. Ancak somut olayda devir halinde devir alanın işçilerle görüşerek çalışmaya devam etmek istemeyenlere kıdem ve ihbar tazminatının ödeneceği şeklindeki düzenlemenin işçiye bir şekilde haber edildikten sonra işçi yararına olan bu durumun sonradan işçi aleyhine haksız bir sonuç doğuracak şekilde değerlendirilmesi doğru olmayacaktır. Şöyle ki devir sözleşmesinin bu ilgili maddesinin işçilere bir şekilde bildirilip kıdem ve ihbar tazminatı haklarının korunduğu güvencesi verildikten sonra kendi isteği ile ayrıldığı iddiası iyniyet kurallarına aykırı olur. Somut olayda davalıları bağlayan bir devir sözleşmesinin dava konusu hükmünün davacı tarafından hukuka aykırı bir yol ve yöntemle öğrenerek kötüniyetle kullanılmak istedniğine dair bir delil de yoktur. O halde bu konuda davacı işçiye verilen güven kapsamında kıdem ve ihbar tazminatının kabulü gerekirken yanılgılı değerlendirme ile reddine karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.06.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.