Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2019/4371
Karar No: 2021/3073
Karar Tarihi: 11.06.2021

Danıştay 3. Daire 2019/4371 Esas 2021/3073 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/4371
Karar No : 2021/3073

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU :... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:…, K:… sayılı kararın aleyhe olan hüküm fıkrasına davalı idarece yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2008 ila 2011 yıllarının muhtelif dönemlerine ait gelir vergisi, katma değer vergisi, vergi ziyaı cezası, özel usulsüzlük cezası ile gecikme faizinden oluşan kamu alacağının tahsili amacıyla düzenlenen … tarih ve …., … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve … , … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …, …, … tarih ve …, … tarih ve … ile … tarih ve … takip numaralı ödeme emirlerinin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Dava konusu … tarih ve … takip numaralı ödeme emri içeriği borç için ihbarname düzenlenmediğinin anlaşıldığı, … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …, …, … tarih ve …, … tarih ve … ile …. tarih ve … takip numaralı ödeme emirleri içeriği borçlara ilişkin ihbarnamelere ait tebliğ alındılarında davacının gösterilen adreste bulunmadığı hususunun, 213 sayılı Kanunu'nun 102. maddesinin son fıkrası uyarınca komşu, muhtar, ihtiyar heyeti üyesi yahut zabıta memurundan birinin imzası ile saptanmadığı, dolayısıyla henüz kesinleşmiş bir kamu alacağının varlığından söz edilemeyeceğinden değinilen ödeme emirlerinde hukuka uyarlık bulunmadığı, 6111 sayılı Kanun uyarınca davacının beyanına istinaden gelir vergisi matrah artırımından kaynaklanan ve ödenmeyen borcun tahsili amacıyla düzenlendiği anlaşılan … tarih ve …, … tarih ve … ile … tarih ve … takip numaralı ödeme emirlerinde ise hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle, … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …, …, … tarih ve …, … tarih ve … ile … tarih ve … takip numaralı ödeme emirleri iptal edilmiş, diğer ödeme emirleri yönünden ise dava reddedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının, ödeme emirlerinin iptaline ilişkin hüküm fıkrasının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının bilinen adresini değiştirdiği halde bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği, dolayısıyla adına düzenlenen ödeme emirlerinin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı adına, 2008 ila 2011 yıllarının muhtelif dönemlerine ait gelir vergisi, katma değer vergisi, vergi ziyaı cezası, özel usulsüzlük cezası ile gecikme faizinden oluşan kamu alacağının tahsili amacıyla dava konusu ödeme emirleri düzenlenmiştir.

İLGİLİ MEVZUAT:
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 113. maddesinde zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkması şeklinde tanımlanmış, 114. maddesi ile de; vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergilerin zamanaşımına uğrayacağı kurala bağlanmıştır.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun’un uyuşmazlık döneminde yürürlükte olan 55. maddesinde; amme alacağını vadesinde ödemeyenlere, 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumunun “bir ödeme emri” ile tebliğ olunacağı belirtilmiş, aynı Kanun’un 58. maddesinde de, kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahsın, böyle bir borcu olmadığı, kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığını ileri sürerek 7 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açabileceği hükme bağlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Temyiz istemine konu edilen kararın; … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …, …, … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve … takip numaralı ödeme emirlerine ilişkin hüküm fıkrası aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle Dairemizce de uygun bulunmuştur.
Dosyanın incelenmesinden, … tarih ve … takip numaralı ödeme emri içeriği kamu alacağının, davacının sahte fatura kullandığından bahisle 2008 yılının Mart dönemi katma değer vergisine yönelik matrah takdiri için 26/07/2012 tarihinde takdir komisyonuna sevkedilmesi üzerine 10/08/2012 tarihli takdir komisyonu kararı uyarınca ilgili dönem için adına re'sen yapılan tarhiyatı içeren 23/08/2012 tarihli ihbarnameden kaynaklandığı görülmüş olup 31/12/2013 tarihine kadar usulüne uygun şekilde tebliğ edilmeyen söz konusu kamu alacağının zamanaşımına uğradığı anlaşıldığından değinilen ödeme emrinin iptaline ilişkin hüküm fıkrasına yöneltilen istinaf başvurusunun reddinde sonucu itibariyle hukuka aykırılık görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
1. Temyiz isteminin kısmen reddine,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının; … tarih ve …, … tarih ve …, … tarih ve …,…, … tarih ve …, … tarih ve … ile … tarih ve … takip numaralı ödeme emirlerine ilişkin hüküm fıkrası ONANMASINA,
3.Kararın; … tarih ve … takip numaralı ödeme emrine ilişkin hüküm fıkrasına yöneltilen TEMYİZ İSTEMİNİN İSE REDDİNE,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 11/06/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi