Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/14353
Karar No: 2013/1301

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2012/14353 Esas 2013/1301 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2012/14353 E.  ,  2013/1301 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Afşin 1. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :02.11.2011
    NUMARASI :Esas no: 2008/1229 Karar no:2011/1088

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Toplanan delillerle; davalı kadının eşine ve kayınbabasına ağır sözlerle hakaret ve küfrettiği kanıtlanmıştır. Mahkemece, bu sebeple kocanın boşanma davası açmakta haklı olduğu kabul edilmiş, “davacının eşine şiddet uyguladığının ispat edilemediği” de belirtilmiştir. Oysa davacı kocanın da eşine fiziki şiddet uyguladığı, bu yüzden yurtdışında ortak konuttan uzaklaştırıldığı, yabancı ülke makamlarınca verilen ve tercümesi yapılan evraklardan anlaşılmaktadır. Yabancı ülke makamlarınca verilen belgelerin sahteliği iddia edilmedikçe takdiri delil olarak değerlendirilmesine ve dikkate alınmasına yasal bir engel bulunmamaktadır. Bu bakımdan boşanmaya sebep olan olaylarda; davacı da, davalıyla aynı oranda kusurlu kabul edilmiştir. Eşit kusur halinde de boşanmaya karar verilebileceğine göre (TMK.md.166/1), davalının hükmün boşanmaya ilişkin bölümüne yönelik temyiz itirazları açıklanan sebeple yerinde görülmemiş, boşanma kararının gerekçesi değiştirilmek suretiyle onanması gerekmiş (HUMK.md.438/son), aşağıda bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları da yersiz bulunmuştur.
    2-Boşanma veya ayrılık vukuunda kendisine tevdi edilmemiş taraf gücüne göre onun bakım ve eğitim giderlerine katılmakla yükümlüdür (TMK.md.182). Bu hususu hakim görevi gereği kendiliğinden dikkate alması gerekmektedir. O halde velayeti temyiz edene tevdi edilen müşterek çocuk 20.01.2005 doğumlu Bengisu için iştirak nafakasına hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
    3-Müşterek çocuk için dava sırasında tedbir nafakası takdir edilmediği gibi, tefhim edilen nihai kararda da bu hususta bir hüküm verilmediği halde, gerekçeli kararda çocuk için dava tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmedildiği, tefhim edilen ve duruşma zaptına geçirilen kararda davalının maddi ve manevi tazminat istekleri hakkında bir hüküm verilmediği halde, gerekçeli karar da “davalının maddi ve manevi tazminat isteklerinin reddine” karar verildiği görülmektedir. Tefhim edilen kısa karara uygun gerekçeli karar oluşturulması zorunludur (HMK.md.298/2). Gerekçeli karar tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı ise, bu aykırılık bozma sebebi oluşturur. Mahkeme, usulün gösterdiği şekilde hüküm oluşturmak zorundadır. Bu yönün nazara alınmaması da doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2 ve 3. benterde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple boşanma bakımından hükmün gerekçesinin değiştirilmesi suretiyle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, oyçokluğuyla karar verildi.22.01.2013 (Salı)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi