Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/33208
Karar No: 2018/110
Karar Tarihi: 15.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/33208 Esas 2018/110 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, fesih bildiriminde devamsızlık nedeninin ileri sürüldüğünü ancak gerçekte iş akdinin sendikal nedenlerle feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine, müvekkilinin işe iadesine ve yasal sonuçlara hükmedilmesini istemiştir. Davalılar ise davacının toplam 85 gün işe gelmediğini ve iş akışını olumsuz etkilediğini savunarak, davanın reddini istemişlerdir. Yerel mahkeme, davacının isteğini kabul etmiştir. Ancak, kararın gerekçesi yetersiz ve denetlenebilir değildir. Bu nedenle, temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
-Anayasa’nın 138 ve 141. maddeleri uyarınca Hakimler, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler ve bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.
-6100 Sayılı HMK.’un 27. Maddesi: Hukuki dinlenilme hakkı kurala bağlanmıştır. Hukukî dinlenilme hakkı, Anayasanın 36’ncı maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6 ncı maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsurudur.
-HMK.’un 297. maddesi: Verilecek hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özetinin, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin yer alması gerektiği açıkça vurgulanmıştır.
9. Hukuk Dairesi         2016/33208 E.  ,  2018/110 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 03/09/2013-06/08/2015 tarihleri arasında davalı..... ait işyerinde, diğer davalı K.....’nin sigortalısı olarak giriş kalite operatörü olarak çalıştığını, 06/08/2015 tarihinde kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek işten çıkartıldığını, yazılı fesih bildiriminde ise devamsızlık nedeninin ileri sürüldüğünü ancak bu gerekçenin fesih sebebinin gizlemeye yönelik olduğunu, gerçekte ise müvekkilinin iş akdinin sendikal nedenlerle feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine, müvekkilinin işe iadesine ve yasal sonuçlara hükmedilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının çalıştığı süre içinde rapor ve ücretsiz izin olmak üzere toplam 85 gün işe gelmediğini, davacının çalışmış olduğu giriş kalite bölümünün toplam 7 kişilik bir ekip olması, giriş kalite kontrolüne gelen malzemelerin kontrolünü yaparak üretime verme prosesinden sorumlu olması ve vardiyalı çalışması nedeniyle bu ekipten bir çalışanın bile işe gelmemesi, proseste zorluklar yaşanmasına sebep olduğu ve bu hususun iş akışını ve üretimi olumsuz etkilediğini, devam eden bu devamsızlıkların özellikle 2015 yılının ilk 7 ayında 36 gün rapor alarak ve 6 gün vizite çıkartarak gerçekleşmesi sonucunda iş sözleşmesinin devamına katlanmak müvekkil şirket açısından imkansız olduğunu, müvekkil şirketlerim iş sözleşmelerini feshederken sendikalı sendikasız ayrımı yapmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.

    E) Gerekçe:
    Anayasa’nın 138 ve 141. maddeleri uyarınca Hakimler, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler ve bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır. Bu gerekçede hukuki esaslara ve kurallara dayanmalı, nedenleri açıklanmalıdır.
    Diğer taraftan 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı HMK.’un 27. Maddesinde hukuki dinlenilme hakkı kurala bağlanmıştır. Hukukî dinlenilme hakkı, Anayasanın 36’ncı maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6 ncı maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsurudur. Hukuki Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir. Mahkemeler, kararlarını somut ve açık bir şekilde gerekçelendirmek zorundadırlar. Eksik, şeklî ve görünüşte gerekçe yazılması adil yargılanma hakkının (hukukî dinlenilme hakkının), ihlâlidir.
    HMK.’un 297. maddesinde de, verilecek hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özetinin, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin yer alması gerektiği açıkça vurgulanmıştır. Kararın gerekçesinde maddi olay saptanmalı, hukuki niteliği ve uygulanacak hukuki kurallar belirlenmeli, bu konuda gerekli inceleme ve delillerden söz edilmeli, hukuk kuralları somut olaya uygulanmalı ve sonunda hüküm kurulmalıdır. Maddi olgularla hüküm fıkrası arasındaki hukuki bağlantı da ancak bu şekilde kurulabilecek, ayrıca yasal unsurları taşıyan bu gerekçe sayesinde, kararların doğruluğunun denetlenebilmesi mümkün olacaktır.
    Somut uyuşmazlıkta duruşmada hüküm özetini tefhim eden hâkimin görevden uzaklaştırılmasına müteakip kararın gerekçesinin başka hakim tarafından yazıldığı ancak dosya içeriğine uygun taraf iddia ve savunmalarını irdeler nitelikte gerekçe yazılmadığı, “Dava, cevap dilekçeleri, kurum kayıtları, tanık beyanları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamından davacının davasının kabulüne karar verilmiş,” şeklinde açıklama yapılarak gerekçe oluşturulmuştur. Bunun yukarıda belirtilen şartları taşıyan denetlenebilir bir gerekçe olmadığı açıktır. Ayrıca, atıf yapılan bilirkişi raporunda feshin geçerli nedenle yapıldığı görüşü belirtilmesine rağmen bu görüşün aksi yönünde karar verilmiş, sendikal neden iddiası hükümle reddedilmiş ancak bu hususa ilişkin gerekçede hiçbir açıklama yapılmamıştır. Gerekçesiz karar yazılması adil yargılanma hakkının ihlali niteliğinde olduğundan kararın sair temyiz itirazları incelenmeksizin bozulması gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15/01/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi