Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/33198
Karar No: 2018/107
Karar Tarihi: 15.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/33198 Esas 2018/107 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette kaptan pilot olarak çalışırken iş akdinin haksız şekilde feshedildiğini iddia ederek, feshin geçersizliğine, işe iadeye ve yasal sonuçlara hükmedilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme bu talebi kabul etmiş, davalı şirket temyiz etmiştir. Yüksek mahkeme, mahkemenin verdiği kararı onaylamıştır. İşe iade edilmesine hükmedilen davacının kıdemine göre işe başlatmama tazminatının 4 ay yerine 5 ay olması gerektiği belirtilerek, davacının en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesi uyarınca, feshin geçersizliği kararının ardından işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmazsa, işçiye en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Dairenin uygulaması, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminatın işçinin kıdem ve fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği yönündedir. Yıllık ücretli izinle ilgili 53. maddedeki kıdem süreleri dikkate alınarak, 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatının belirlenmesi öngörülmektedir. Fesih sebebine göre bu miktarlar, azami sınır olarak 8 aya kadar çıkabilmektedir.
Kaynak: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/33198 E., 2018/107 K. Kararı
9. Hukuk Dairesi         2016/33198 E.  ,  2018/107 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı ile davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette kaptan pilot olarak çalışırken 26.04.2016 tarihinde iş akdinin haksız şekilde feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine, müvekkilinin işe iadesine ve yasal sonuçlara hükmedilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 21/06/2010 tarihinde çalışmaya başladığını, son olarak A-320 uçakların sorumlu kaptan pilotu olarak görev yapmakta iken çalışmalarından verim alınmaması ve hizmetinden istifa edilememesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı asil ve davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. Dairemizin yerleşik uygulaması gereği, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddedeki 4 aydan aşağı ya da 8 aydan fazla tazminata hükmedilemez. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. maddesindeki sendikal nedenle yapılan fesihlerdir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra sendikal nedenle yapılan fesihlerde tazminat; işçinin başvurusu, işe başlatma ve başlatılmama şartına bağlı olmaksızın işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirlenecektir. Dairemizin uygulaması bu yöndedir. (12.12.2013 gün ve 2013/8422 Esas, 2013/33052 Karar sayılı ilamımız). Dairemiz yıllık ücretli izinle ilgili 53. maddedeki kıdem sürelerini dikkate alarak 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatı belirlenmesini öngörmekte, fesih sebebine göre bu miktarlarda azami sınır 8 aya kadar da çıkmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta, ispat yükü kendisinde olan davalı işveren, feshin geçerli nedene dayandığını kanıtlayamadığı anlaşıldığından feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi isabetlidir. Ancak, davacı işçinin davalıya ait işyerinde 5 yıl, 10 ay, 5 gün çalışmıştır. Davacının bu kıdemine göre mahkemece işe başlatmama tazminatının 5 aylık ücreti oranında belirlenmesi gerekirken 4 aylık ücreti tutarında belirlenmesi hatalıdır. 4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca, Dairemizce hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    F-) HÜKÜM:
    1-) Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-) İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE, davacının İŞİNE İADESİNE,
    3-) Davacının kanunî sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin 5 aylık brüt ücreti olarak belirlenmesine,
    4-) Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
    5-) Alınması gereken 35,90 TL. Karar harcından davacının yatırdığı 29,20 TL. Peşin harcın mahsubu ile 06,70 TL bakiye harcın davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
    6-)Davacı tarafından yapılan 213.40 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp, davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-) Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiye iadesine,
    Kesin olarak 15/01/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi