17. Hukuk Dairesi 2014/6975 E. , 2014/12552 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki taşınmaz hukukuna ilişkin davada ...Tüketici Mahkemesince yetkisizlik,... 6.Tüketici ve ... 2.Asliye Hukuk Mahkemelerincede ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Dava, harici taşınmaz satış sözleşmesi uyarınca, teslim edilmeyen taşınmazın tapu kaydının iptali ile adına tescili istemine ilişkindir.
Tüketici Mahkemesi"nce, davalı ile davacı arasındaki satış sözleşmesinin adi şekilde yapıldığı, bu nedenle 4077 sayılı yasanın uygulanamayacağı ve genel mahkemelerde çözülmesi gerektiği nedeniyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Asliye Hukuk Mahkemesi ise, konut amaçlı taşınmaz mal satışlarında adi yazılı biçimde yapılan satışların genel mhkemelerde görüleceğine dair bir hüküm bulunmadığı gibi, alışverişe konu mesken amaçlı taşınmaz mallarla ilgili her türlü ihtilafın Tüketici Mahkemelerinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Asliye Ticaret Mahkemesi, davacının tüketici davalının ise satıcı tanımına girdiği ve uyuşmazlığın Tüketici Mahkemelerinde görüleceği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Tüketici Mahkemesi"nce, dava konusunun taraflar arasında düzenlenen protokolden kaynaklandığı ve Ticaret Mahkemesinde çözülmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı vermiştir.
4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer.verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde mal; alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları, hizmet; bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyeti ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar. Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek yada tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.
Dosya kapsamından, davacı (alıcı) ... ile davalı müteahit (satıcı) ... arasındaki "SÖZLEŞMESİ" ile 1 adet dairenin satışı konusunda tarafların anlaştığı ve 5000 Tl kaporanın veridiği ve davalının süresinde taşınmazı teslim etmediği iddiasıyla, uyuşmazlığın tapu iptali ve tescili istemine ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
Somut olayda, taraflar arasındaki uyuşmazlığın davacı tüketici ile davalı satıcı müteahhit arasında ihtiyaç amacıyla satın almak istediği bir adet konut satışından kaynaklanmaktadır. Buna göre taraflar arasında 4077 sayılı kanunda düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesi bulunmaktadır. Bu sözleşmenin varlığı ve geçerli olup olmadığı ise görevli mahkemece değerlendirileceğinden, Davacının 4077 sayılı Kanunda belirtilen “Tüketici ” tanımına girdiği, davalının ise, yasanın yaptığı “satıcı” tanımına uyduğu anlaşılmakla, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle;6100 sayılı HMK.’nun 21.ve 22.maddeleri gereğince... 6.Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 25.09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.