Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/26657
Karar No: 2018/105
Karar Tarihi: 15.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/26657 Esas 2018/105 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışan bir işçidir. Davacı 25/07/2009-16/12/2013 tarihleri arasında fazla mesai ücretlerinin ödenmediği, resmi ve dini bayramlarda çalışmalarına rağmen ücretlerinin ödenmediği ve aylık net ücreti sigortaya tam bildirilmediği nedenlerle kıdem tazminatı ile ücret, fazla mesai, asgari geçim indirimi, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
Yerel mahkeme, kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davacının fazla mesai çalışma alacağının ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı tanıklarının işyerinde haftanın 5 günü çalışıldığını beyan etmelerine rağmen bilirkişi haftanın 6 günü çalışıldığı kabul ederek hesaplama yapmıştır. Bu durumda haklı nedenle fesih kanıtlanamadığından, kıdem tazminatına da hak kazanamayacaktır.
Mahkeme kararında 4857 sayılı İş Kanunu madde 24, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ve 70 hükümleri ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 4 ve 5 hükümleri yer almaktadır.
9. Hukuk Dairesi         2016/26657 E.  ,  2018/105 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla mesai ücreti, asgari geçim indirimi ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 25/07/2009-16/12/2013 tarihleri arasında davalı şirketin işçisi olarak..... güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, çalışma süresince aşırı fazla mesaiye zorlandığını, kabul etmemesi halinde işine son verileceği tehditleriyle çalıştırıldığını, ancak buna rağmen fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, resmi ve dini bayramlarda çalıştığı halde ücretlerinin ödenmediğini, ayrıca aylık net ücreti 1.108.00 TL. civarında olduğu halde sigortaya tam bildirilmediğini ve iş akdinin müvekkili tarafından haklı nedenle feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile ücret, fazla mesai, asgari geçim indirimi, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, müvekkili ile dava dışı hastane arasında asıl-alt işverenlik ilişkisi bulunmadığını, müvekkili şirkete husumet düşmediğini, davalı ile belirleme süreli iş akdi yapıldığını, davacının işten kendisinin ayrıldığını ve iş akdini haklı nedenle feshetme koşullarının bulunmadığını, işyerinde fazla mesai yapılmadığını ve müvekkili şirkette alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak ve davacının fazla mesai çalışma alacağının ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedip feshetmediği taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.


    Somut uyuşmazlıkta, davacı fazla mesai ücretleri ve reddedilen diğer işçilik alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle feshettiğini ileri sürmüştür.
    Hükme esas bilirkişi raporunda, davalı tanık beyanlarına göre fazla mesai hesabı yapıldığı belirtilerek fazla mesai ücret alacağı olduğu ve bu nedenle davacının iş akdini feshetmesinin haklı nedene dayandığı gerekçesiyle kıdem tazminatı kabul edilmiştir. Ancak davalı tanıklarının işyerinde haftanın 5 günü çalışıldığını beyan etmelerine rağmen bilirkişi haftanın 6 günü çalışıldığını kabul ederek hesaplama yapmıştır. Öncelikle, bilirkişinin davalı tanık anlatımlarını esas alarak hesaplamasının doğru olabilmesi için, davalı işyerindeki haftalık çalışma günlerinin açık ve somut olarak ortaya konulması gerekir. Davacı haftanın 5 günü çalışıyorsa, fazla mesai yapmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda haklı nedenle fesih kanıtlanamadığından, kıdem tazminatına da hak kazanamayacaktır. Mahkemece, bilirkişi raporundaki bu çelişki ile davalı işyerinde haftanın kaç günü çalışıldığı hususu açıklığa kavuşturulmadan eksik inceleme ile sonuca gidilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15/01/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi