Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/9595
Karar No: 2017/3172
Karar Tarihi: 08.03.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/9595 Esas 2017/3172 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İcra Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir istihkak davasında, davacı 3. kişi makinelerin müvekkiline ait olduğunu ve haciz işleminin doğru yapılmadığını belirterek dava açmıştır. Davalı alacaklı ise davacı ve borçlu şirketler arasında organik bağ bulunduğunu ileri sürerek davanın redd edilmesini istemiştir. Mahkeme, davacı ve borçlu şirketler arasındaki organik bağ göz önüne alınarak davanın reddine karar vermiştir. Karar temyiz edilmiştir. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kararı inceleyerek davacının temyiz itirazlarını reddetmiş ve davalı alacaklının vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarını kabul etmiştir. Hüküm fıkrasında belirtilen 500 TL vekalet ücreti nispi vekalet ücreti olan 1.917,80 TL'ye çevrilerek karar onanmıştır. Kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceği belirtilmiştir. Kanuna göre, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekmektedir. Bu hükmün uygulanması gerektiği ancak yanlışlığın giderilmesi için yargılamanın tekrarına gerek olmadığı belirtilmiştir. Kararda, 6100 sayılı HMK'nın Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK'nun 438/7. maddesi uyarınca hükümün düzeltilerek on
8. Hukuk Dairesi         2017/9595 E.  ,  2017/3172 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İstihkak


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacılar vekili ile davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı 3. kişiler vekili; 04.12.2013 tarihinde yapılan hacze konu makinelerin müvekkillerine ait olduğunu, faturaları bulunduğunu, ödeme emri, haciz yapılan adreste borçluya tebliğ edilmediği gibi, haciz mahallinde borçluya ait evrak bulunmadığını belirterek, davanın kabulüne ve tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili, davacı 3.kişi şirketler ile borçlu şirket arasında organik bağ bulunduğunu iddia ederek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece tüm dosya kapsamına göre; davacı 3. kişi ile borçlu şirketin iç içe geçmiş ticari faaliyeti ortak olarak yürüten organik bağ içerisinde bulunan şirketler olduğu, borçlu şirket ile organik bağ içerisinde olan davacı şirketin tüzel kişilik unvanından faydalanarak istihkak iddiasında bulunması danışıklık olup, alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik olduğu, ayrıca davacı 3.kişinin hacizli malların kendisine ait olduğuna dair kesin mahiyette belgeler sunamadığı gerekçesi ile davanın reddine, davalı alacaklı ... yararına 500 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı alacaklıya verilmesine karar verilmiştir.
    Hüküm, davacı 3. kişiler vekili ve davalı alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı 3. kişi vekilinin tüm temyiz itirazları ile davalı alacaklının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Davalı alacaklı vekilinin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    Davanın esasına yönelik karar verildiğine göre, karar tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekir.
    Somut olayda, takibe konu alacak miktarı, hacizli malların değerinden az olduğundan avukatlık ücretinin takibe konu alacak miktarı üzerinde nispi olarak hesap edilmesi gerekirken davalı taraf yararına maktu vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiştir. Ne var ki, belirtilen bu yanlışlığın giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden, 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK’nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı 3. kişi vekilinin tüm, davalı alacaklı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle vekalet ücretine ilişkin davalı alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının 2 numaralı maddesindeki "500.00 TL vekalet ücretinin" ibaresinin çıkartılarak yerine "1.917,80-TL nispi vekalet ücretinin" ibaresinin yazılmak suretiyle hükmün düzeltilen bu şekli ile ONANMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harçların temyiz edenlere iadesine, 08.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi