Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1834
Karar No: 2018/92
Karar Tarihi: 15.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/1834 Esas 2018/92 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla çalışma ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Mahkeme davayı kısmen kabul etmiş, davalılar temyiz etmiştir. Yargıtay, davalılardan birinin işyeriyle organik bağının olmadığı ve işyerinde çalışmadığı için davasının reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, müteselsil sorumluluk sebebiyle diğer davalıların avukatlık ücretlerine ayrı ayrı hükmedilmesi gerektiğini ancak tek vekalet ücretine hükmedildiğini belirterek mahkeme kararını bozmuştur.
Kanun maddeleri: AAÜT'nin 3. maddesi, 2. fıkrası. Müteselsil sorumluluk.
9. Hukuk Dairesi         2016/1834 E.  ,  2018/92 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla çalışma ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 15/10/1993-11/08/2012 tarihleri arasında davalılar yanında işçi olarak işe başlayıp tezgahtar, bilahare fason üretim atölyesinde üretim ve depo sorumlusu, montaj servisi depo sorumlusu, çek tahsilat elemanı, şirket depo ve montaj sorumlusu olarak mal sevkiyatı işinde şoför olarak çalıştığını, en son net 1.750,00 TL. ücret aldığını, emekli olduktan sonra da işe devam ettiğini, davalı tarafça emekli çalışan istemediklerini belirtip iş akdi haksız sebeple feshedildiğini, hak ettiği işçilik alacaklarınında ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ... ve ..... vekili, müvekkili ...’in tasfiye halinde olan ......’nin büyük ortağı ve müdürü olduğunu, şirket müdürünün işçilik alacaklarından dolayı sorumluluğu ve pasif dava ehliyetinin bulunmadığını, müvekkili şirketin ise yaşadığı sıkıntılar yüzünden 2007 yılı ortalarından itibaren ticari faaliyetini durdurduğunu, davacının depocu olarak müvekkili şirkette en son asgari ücretle çalıştığını, dava dilekçesinde belirtilen diğer şirket ile müvekkilleri arasında organik bağ bulunmadığını ve müvekkili şirketten hak ve alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ..... vekili, davacının müvekkili işyerinde hiç çalışmadığını, işyerinin ... ile diğer davalı şirketle ilişkisinin bulunmadığı ve işyeri ya da işletme devralmadığını ve müvekkili şirketin pasif dava ehliyetinin bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.

    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı ..... aleyhine açılan davanın husumet nedeniyle reddine, diğer davalılar hakkındaki davanın ise toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalılar vekillerinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı davalı ...... işçisi olduğu ve davalı ... nezdinde çalışması bulunmadığı halde, şirket ortağı ve müdürü olan ...’inde şirket sorumlusu olarak hakkında dava açıldığı, mahkeme kararında da ...’e karşı açılan davanın kısmen kabul edildiği anlaşılmaktadır. Davacının davalı ... nezdinde çalışması bulunmadığından bu davalı hakkındaki davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
    3- Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’nin 3. maddesinin 2. fıkrasına göre “Müteselsil sorumluluk da dahil olmak üzere, birden fazla davalı aleyhine açılan davanın reddinde, ret sebebi ortak olan davalılar vekili lehine tek, ret sebebi ayrı olan davalılar vekili lehine ise her ret sebebi için ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur.
    Somut uyuşmazlıkta, davalılardan ...... aleyhine açılan dava husumet nedeniyle tamamen, diğer davalılar hakkında açılan dava ise esastan kısmen reddedilmiştir. Bu kabule göre, ret sebebi ortak olmayan daval..... ile diğer davalılar lehine ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmedilmesi gerekirken, tek vekalet ücretine hükmedilmeside hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15/01/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    .....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi