Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/32124
Karar No: 2018/87
Karar Tarihi: 15.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/32124 Esas 2018/87 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, önceden görev yaptığı şehirde boş kadro olmaması nedeniyle başka bir şubede işe başlayabileceğine dair imzaladığı sözleşme gereği davet edilmesine rağmen işe başlatılmadığını ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücreti alacağı istemiştir. Mahkeme, davalı tarafın davacının işe davet edilmesine rağmen işe başlatmamasının kötüniyetli olarak değerlendirilemeyeceğine karar vererek davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Yargıtay ise, temyiz itirazlarından sadece kısmen kabul edilebilir olanların varlığına karar vermiştir. İşe başlatmama tazminatı, boşta geçen süre ücreti ve kıdem tazminatı faizin başlangıç tarihi taraflar arasında çekişmelidir ancak davacı tarafın işe davet edilmesine rağmen işe başlatılmaması nedeniyle tazminat ve ücret talebi haklı görüldüğünden, temerrüt tarihi olarak 27/05/2013 tarihi belirlenerek bu tarihten itibaren faiz hükmedilmesi gerektiği açıklanmıştır. Kararda, 6100 sayılı HMK'nun geçici 3/2. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK'nun 438/7. maddesi uyarınca kararın düzeltilerek onanmasına hükmedilmiştir. Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK'nun geçici 3/2. maddesi, 1086 sayılı HUMK'nun 438/7. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2015/32124 E.  ,  2018/87 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin Yargıtay denetiminden de geçerek kesinleşen işe iade kararına rağmen davalı tarafından fesih tarihinden önceki koşullarla işe başlatılmadığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücret alacağı istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının işe başvurusunun daha önce görev yaptığı ..... ilinde boş kadro bulunmaması nedeniyle .... ilinde işe başlayabileceği belirtilerek müvekkili tarafından kabul edildiğini ve davacının İstanbul ilinde işe davet edilmesinin çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik olarak değerlendirilemeyeceğini ve davacının işe davete rağmen işe başlamadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının eski işyeri olan .... boş kadro olmadığı veya davalının ..... bulunan başka şubeleri ile bu şubeler de boş kadro olup olmadığı konularında bir delil bulunmadığı, taraflar arasında imzalanan iş sözleşmesinin 2. Maddesinde, “banka, gerekli görmesi halinde, çalışanı aynı İl sınırlan içerisinde uygun gördüğü herhangi bir şube veya birimde çalıştırmaya ve çalışanın görevini bir yerden diğer bir yere nakil etmeye yetkilidir.” hükmünün bulunduğu, bu durumda, davalının, davacıyı ..... İlinde işe davet etmesi karşısında, davacının bu daveti kabul etmemesinin kötüniyetli olarak değerlendirilemeyeceği ve davacının işe başlama iradesine rağmen davalının, davacıyı fesih tarihinden önceki koşullarla işe davet etmediği gerekçesi ile toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.



    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- İşe başlatmama tazminatı, boşta geçen süre ücret alacağı ve kıdem tazminatına yürütülecek faizin başlangıç tarihi taraflar arasında çekişmelidir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı kesinleşen işe iade kararı üzerine 24/04/2013 tarihinde işverene işe başlatılma ve işe başlatılmaması halinde ise, tazminat ve boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklarının ödenmesi talebinde bulunduğu ve bu başvurunun davalı tarafından 26/04/2013 tarihinde tebliğ alındığı ancak davacının 1 aylık süre içinde fesih öncesi koşullarla davalı tarafından işe başlatılmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, 1 aylık işe başlatmama süresi 26/05/2013 tarihinde sona ermekte olup, bu tarihten bir gün sonrası yani 27/05/2013 tarihi hem fesih ve hem de işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen ücret alacağı yönünden temerrüt tarihi olmaktadır. Bu nedenle mahkemece anılan tazminat ve alacaklara davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı da gözetilerek 27/05/2013 tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerekirken gerekçede kıdem tazminatı için faiz başlangıç tarihinin 26/05/2013 olduğunun açıklanması, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen ücret alacağı yönünden ise dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi, hatalı olup, bozma sebebi ise de, bu yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı HMK. nun geçici 3/2. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK.nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    F) SONUÇ:
    Hüküm fıkrasının ikinci paragrafının ikinci satırında kıdem tazminatının faiz başlangıç tarihi olarak yer alan “…akdin fesih tarihinden…” kelimelerinin hükümden çıkartılarak yerine, “… akdin fesih tarihi olan 27/05/2013 tarihinden…” kelime ve tarihinin yazılmasına,
    Hüküm fıkrasının dört ve beşinci paragraflarının birinci satırlarında, sırasıyla boşta geçen ücret alacağı ve işe başlatmama tazminatının faiz başlangıç tarihleri olarak yer alan “… dava tarihinden…” kelimelerinin hükümden çıkartılarak yerlerine ayrı ayrı “… temerrüt tarihi olan 27/05/2013 tarihinden…” kelime ve tarihinin yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenlere yükletilmesine, 15/01/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.

    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi