Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/14701
Karar No: 2013/1135

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2012/14701 Esas 2013/1135 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2012/14701 E.  ,  2013/1135 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ankara 11. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :07.02.2012
    NUMARASI :Esas no: 2010/640 Karar no:2010/129

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, her iki boşanma davası ile mal rejiminin tasfiyesi davası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Yapılan soruşturma ve toplanan delillerle davacı-davalı kocanın, davalı-davacı eşini istemediğini söyleyerek eve gelmediği, eşinden ayrı tatile çıktığı bu şekilde evlilik birliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği, eşinden bıktığını ve başka kadınla dost hayatı yaşayacağı yönünde sözler söyleyerek güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında davacı-davalı kocadan kaynaklanan sebeplerle de ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-davacı kadın da dava açmakta haklıdır. Davalı-davacı kadının birleşen boşanma davasının da kabul edilerek boşanmaya TMK.md. 166/1) karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile birleşen davanın reddi doğru bulunmamıştır.
    2-Davacı-davalı koca boşanma dava dilekçesinde davalı-davacı kadın adına kayıtlı ev, araç ile bankada bulunan nakit paralar nedeni ile 20.000 TL. alacak talep etmiş ve bu istekle ile ilgili olarak nispi harcı da yatırmıştır. Son celse davacı-davalı kocanın alacağa ilişkin taleplerini atiye bıraktığını bildirmesi üzerine mahkemece "bu hususta karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde hüküm kurulmuştur. Davacı-davalının mal rejiminin tasfiyesine ilişkin bu beyanı davanın geri alınmasıdır. Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir.(HMK.md.l23) Duruşmada hazır olan davalı-davacı tarafın açıkça rızasının bulunup bulunmadığı sorulmadığı gibi , davalı-davacı kadının vekili karşı davanın ret edilmesi yönünde beyanda bulunarak bu isteğe karşı çıkmış, davanın geri alınmasına rıza göstermemiştir. Mal rejimine ilişkin istekler mal rejimi sona ermedikçe incelenemez. Taraflar arasındaki evliilk birliğinin devam ettiği ve mal rejiminin sona ermediği de dikkate alındığında, mal rejiminin tasfiyesiyle ile ilgili talep yönünden ayırma kararı verilip, boşanma davasının sonucunun beklenmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi de isabetsizdir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1 ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, birinci bentte gösterilen bozma sebebine göre davalı-davacı kocanın kabul edilen beşarnma davası ve ferilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yeı olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.21.01.2013 (Pzt.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi