Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/44059
Karar No: 2013/4037
Karar Tarihi: 04.02.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2010/44059 Esas 2013/4037 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2010/44059 E.  ,  2013/4037 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde pompacı ve marketçi olarak çalışmakta iken iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının sorumluluğunda bulunan market hesaplarıyla ilgili açıklamada bulunamadığını, karşılıklı anlaşma ile iş sözleşmesinin feshi yoluna gidildiğini, bu nedenle İş Kanunununda belirtilen kıdem ve ihbar tazminatı talep hakkının şartlarının oluşmadığını, fazla çalışma ücretlerinin dava tarihinden geriye doğru 5 yıldan sonraki kısmının zaman aşımına uğradığını, diğer taleplerinin de yerinde olmadığını, belirterek davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının sorumlu olduğu market kasasında 12. 000 TL açık verip doğruluk ve sadakat kurallarına aykırı davrandığından davalının 4857 sayılı Kanunun 25. maddesine göre iş aktidinin feshinde haklı olduğu, gerekçesi ile ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin reddine, haftada bir gün izin kullandığı anlaşıldığından hafta tatili talebinin de reddine, ispatlanan fazla çalışma ve genel tatil ücretleri talebinin ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı tarafın temyizine gelince;
    Somut olayda, davacı işyerinde iftiraya uğradığını ve haksız olarak iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek feshe bağlı kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarını talep etmiştir.
    Davalı işveren ise, işçinin işyerinde kasa açığına yol açtığını ileri sürmüş neticede "karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini bitirdiklerini" savunmuştur.

    Dosya kapsamına göre davalı işveren davacının kasa açığına neden olduğunu ispatlayamamıştır. Bu konuda salt tanık beyanlarına itibar edilerek sonuca ulaşılması doğru değildir. Kaldı ki, davalı karşılıklı anlaşma ile iş sözleşmesini sona erdirdiklerini savunduğuna göre bu beyan karşısında yukarıdaki kasa açığı savunmasına itibar etmek mümkün değildir.
    Bu nedenlerle tüm dosya kapsamına göre iş sözleşmesinin davalı işverence haksız olarak sona erdirildiğinin kabulü ile davacının talep ettiği kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde reddi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04/02/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi