Abaküs Yazılım
Ceza Genel Kurulu
Esas No: 2012/8-1186
Karar No: 2013/97

Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2012/8-1186 Esas 2013/97 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık A.G., ruhsatsız silah taşımaktan ve genel güvenliği kasten tehlikeye sokmaktan suçlu bulunarak cezalandırılmıştır. Fakat Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanığın pişmanlık gösterip göstermediğinin incelenmediği ve hak yoksunluğu konusunda kanuna uyulmadığı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Yerel mahkeme ise bozma kararına uymamış ve yeni bir hüküm vermiştir. Bu nedenle dosya tekrar incelenmek üzere Yargıtay 8. Ceza Dairesine gönderilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesi (Ruhsatsız silah taşımak suçu)
- TCK'nın 170/1-c, 53/1-3, 54/4 ve 63. maddeleri (Genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak suçu)
- TCK'nın 51. maddesi (Erteleme kararı verilebilmesi için gerekli koşullar)
- TCK'nın 53/1. maddesi (Hak yoksunluğuna karar verilebilecek durumlar ve koşullar)
Ceza Genel Kurulu         2012/8-1186 E.  ,  2013/97 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname :  2011/275485
    Yargıtay Dairesi : 8. Ceza Dairesi
    Mahkemesi  : İZMİR 13. Asliye Ceza
    Günü  : 19.04.2011
    Sayısı  : 200-206

    Sanık A.G.."in ruhsatsız silah taşımak suçundan 6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesi uyarınca iki yıl hapis ve 450 Lira adli para, genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak suçundan da TCK"nun 170/1-c, 53/1-3, 54/4 ve 63. maddeleri uyarınca iki yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, hak yoksunluğuna, müsadereye ve mahsuba ilişkin, İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesince verilen 27.11.2008 gün ve 479-686 sayılı hükmün sanık tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesince 09.02.2011 gün ve 7266-918 sayı ile;
    "Yerinde görülmeyen sair itirazların reddine, ancak;
    1- Daha önce üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmediği anlaşılan sanığın suç işlendikten sonra, yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık irdelenmeden, yeterli ve yasal olmayan gerekçeyle TCK"nun 51. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,
    2- TCK"nun 53/1. maddesinde sayılan hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına, bu yoksunluğun kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından koşullu salıverilmesine, diğer hakları yönünden ise hapis cezalarının infazı tamamlanıncaya kadar sürmesine karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi" isabetsizliklerinden bozulmasına karar verilmiştir.
    İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi ise 19.04.2011 gün ve 200-206 sayı ile;
    "Türk Ceza Kanununun 51/1. maddesinde; "erteleme kararı verilebilmesi için kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması ve suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısı ile tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması gerekir" hükmünün bulunduğu ve mahkememizce dosya kapsamı nazara alınarak, bu kanaatin oluşmadığı sonucuna varıldığı; TCK"nun 53. maddesi açısından ise bozma ilamının ikinci bendinde belirtilen şekilde, aynı hususların karara yazıldığı anlaşılmıştır" şeklindeki gerekçeyle direnerek, ilk hükümdeki gibi karar vermiştir.
    Bu hükmün de sanık tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 25.06.2012 gün ve 275485 sayılı "onama" istekli tebliğnamesi ile Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Genel Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.
    TÜRK MİLLETİ ADINA
    CEZA GENEL KURULU KARARI
    Sanığın ruhsatsız silah taşımak ve genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak suçlarından cezalandırılmasına karar verilen somut olayda, Özel Daire ile yerel mahkeme arasında oluşan ve Ceza Genel Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlıklar; sanık hakkında TCK"nun 51/1. maddesinin uygulanmama gerekçesinin yasal, yeterli ve dosya içeriğine uygun olup olmadığı ile aynı Kanunun 53/1. maddesindeki hak yoksunluklarına karar verilirken kanuna aykırı uygulama yapılıp yapılmadığının belirlenmesine ilişkin ise de, yerel mahkeme direnme kararının eylemli uyma sonucu verilen yeni hüküm niteliğinde olup olmadığı hususunun, Yargıtay İç Yönetmeliğinin 27. maddesi uyarınca ön sorun olarak ele alınması gerekmiştir.
    Ceza Genel Kurulunun süreklilik kazanmış uygulamalarına göre, şeklen ısrar kararı verilmiş olsa dahi;
    a) Bozma kararı doğrultusunda işlem yapmak,
    b) Bozma kararında tartışılması gereken hususları tartışmak,
    c) Bozma sonrasında yapılan araştırmaya, incelemeye ya da toplanan yeni kanıtlara dayanmak,
    d) İlk kararda yer almayan ve daire denetiminden geçmemiş bulunan yeni ve değişik gerekçelerle hüküm kurmak,
    Suretiyle verilen hüküm, özde direnme kararı olmayıp, bozmaya eylemli uyma sonucu verilen yeni bir hükümdür. Bu nitelikteki hükmün temyiz edilmesi halinde ise incelemenin Yargıtay"ın ilgili dairesi tarafından yapılması gerekmektedir.
    İncelenen dosya içeriğinden;
    Özel Dairece hüküm; "daha önce üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmediği anlaşılan sanığın suç işledikten sonra ve yargılama sürecindeki pişmanlığı irdelenmeden, yeterli ve yasal olmayan gerekçeyle TCK"nun 51. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi ve anılan Kanunun 53/1. maddesinde sayılan hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına; bu yoksunluğun kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından koşullu salıverilmesine, diğer haklar yönünden ise hapis cezalarının infazı tamamlanıncaya kadar sürmesine karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi" gerektiğinden bahisle bozulduktan sonra, yerel mahkemece ilk hükümde yer almayan ve Özel Daire denetiminden geçmemiş bulunan yeni ve değişik gerekçeyle hüküm kurulduğu görülmektedir.
    Bu itibarla, yerel mahkemenin son uygulaması direnme kararı olmayıp, eylemli uyma sonucu verilen yeni hüküm niteliğinde bulunduğundan, dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Özel Daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
    SONUÇ:
    Açıklanan nedenlerle;
    İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesince verilen 19.04.2011 gün ve 200-206 sayılı karar, eylemli uyma sonucu verilen yeni hüküm niteliğinde olduğundan dosyanın temyiz incelemesi için Yargıtay 8. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 19.03.2012 günü yapılan müzakerede oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi