Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2003/1100
Karar No: 2003/2159
Karar Tarihi: 07.11.2003

Danıştay 2. Daire 2003/1100 Esas 2003/2159 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında, bir park müsteciri olan kişinin yaptırdığı demir profilden gölgelik ve kamelyalar ile bunlara monteli elektrik ve müzik tesisatını sökerek mala zarar verdiği iddiasıyla soruşturma izni istenmiştir. Ancak İçişleri Bakanlığı, verilen şikayetin işleme konulmasına karar vermemiştir. Bu karara yapılan itiraz sonucunda, şikayetin somut olduğu ve olayın yer ve zamanının belirtildiği görüldüğünden soruşturma izni verilmesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir:
- 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 4. maddesi, Cumhuriyet Başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin ihbar ve şikayet aldıklarında ya da böyle bir durumu öğrendiklerinde delilleri tesbit etmek için soruşturma izni istemelerini öngörmektedir.
- Aynı Kanunun 5. maddesi ise, izin vermeye yetkili merciin, bu kanun kapsamına giren suç işlendiğini öğrendiğinde bir ön inceleme yapacağına dair hüküm içermektedir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/1100
Karar No: 2003/2159


KARAR

Tetkik Hakimi: …
Hakkında Soruşturma
İzni İstenen : … - … Belediye Başkanı.
Soruşturulacak Eylem: Park müsteciri olan yakınıcının yaptırdığı demir profilden gölgelik ve
Kamelyalar ile bunlara monteli elektrik ve müzik tesisatını sökmek
suretiyle mala zarar vermek.
Eylem Tarihi: 23.11.2001
Yetkili Merciin Kararı : 4483 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca şikayetin işleme konulmamasına.
Karara İtiraz Eden: Yakınıcı …
Yakınıcı … tarafından Danıştay Başkanlığına sunulan 10.10.2003 günlü dilekçe ve ekleri incelenerek gereği görüşüldü:
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinde; "Cumhuriyet Başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar ve şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tesbitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar ve şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.
Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.
Bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar ve şikayetlerde kişi ve /veya olay belirtilmesi zorunludur.
Yukarıdaki fıkraya aykırı bulunan ihbar ve şikayetler, Cumhuriyet Başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durumu ihbar ve şikayette bulunana bildirilir. " hükmü yer almıştır.
Aynı Kanunun 5 inci maddesinde, izin vermeye yetkili merciin, bu kanun kapsamına giren suç işlendiğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatacağı düzenlenmiştir.
Sözkonusu şikayet dilekçesindeki iddialar açık olup, şikayet dilekçesinin Kanunun 4 üncü maddesinde aranılan nitelikleri taşıdığı, şikayetin somut olduğu, olay ve yer belirtildiği anlaşıldığından, İçişleri Bakanınca verilen işleme koymama kararına karşı yakınıcı tarafından yapılan itirazın kabulüne,
4483 sayılı yasa uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme izni verilmesi, ön inceleme raporu düzenlenmesi sonucunda yetkili merci tarafından soruşturma izni verilmesi veya verilmemesine ilişkin bir karar verilmesi ve gerekli tebligatların yapılması için dosyanın İçişleri Bakanlığına, kararın bir örneğinin bilgi için yakınıcıya gönderilmesine 7.11.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi