Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3471
Karar No: 2017/2983
Karar Tarihi: 06.03.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/3471 Esas 2017/2983 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava ile ilgili olarak Borçlu ile Davacı arasında yapılan noter satış sözleşmesinin ve sözleşmede belirtilen vadenin araç üzerine konulan hacizlerden önce olduğu, Davacı'nın sözleşmenin iptali için dava açmadığı gibi, aracın bedelinin ödenmediği iddialarını ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verildi. Ancak istihkak davalarında geçerli bir haczin bulunması dava şartıdır. Dava konusu hacizlerin konulduğu tarihler itibariyle yürürlükte bulunan İİK’nun 106.-110. maddelerine göre, alacaklı haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren 6 ay içinde satılmasını isteyebilir. Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar. Bu nedenle, dava tarihi olan 07.02.2014 tarihi itibariyle araç üzerinde sadece 2013/4587 Esas sayılı takip üzerinden konulan 30.10.2013 tarihli haczin bulunduğu, diğer takip dosyalarında yapılan hacizlerin düştüğü göz önüne alınarak, davanın diğer alacaklılar bakımından ön koşul yokluğundan reddi gerekirken yazılı şekilde davanın tüm davalılar bakımından esastan reddine karar verilmes
8. Hukuk Dairesi         2015/3471 E.  ,  2017/2983 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Davacı 3. kişi vekili, ..... plaka sayılı araç üzerine muhtelif icra takip dosyaları üzerinden haciz konulduğunu, borçlu ile davacı arasında...... 5. Noterliği"nde ,,,,tarihinde yapılan sözleşme ile müvekkiline ait.....model Fiat marka binek otomobilin 7.150,00 TL bedel karşılığında .....a devredileceğinin kararlaştırıldığını, ancak borçlu tarafından satış bedelinin hiç ödenmediğini, aracın mülkiyetinin davacıda bulunduğunu iddia ederek davanın kabulü ile aracın davacıya aidiyetinin tespitine ve davacı adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı alacaklılar vekilleri, davanın reddini istemişlerdir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; davacı ile borçlu arasında yapılan noter satış sözleşmesinin ve sözleşmede belirtilen vadenin araç üzerine konulan hacizlerden önce olduğu, davacı sözleşmenin iptali için dava açmadığı gibi, aracın bedelinin ödenmediği iddialarını ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı 3. kişi vekili temyiz etmiştir.
    Dava, İİK"nun 96 ve devamı maddelerine dayalı 3. kişinin istihkak iddiasına ilişkindir.
    İstihkak davalarında geçerli bir haczin bulunması dava şartı olup, hüküm kesinleşinceye kadar yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilmesi gerekir. Dava konusu hacizlerin konulduğu tarihler itibariyle yürürlükte bulunan İİK’nun 106.-110. maddelerine göre, alacaklı haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren 6 ay içinde satılmasını isteyebilir. Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar. Buna göre, araç üzerindeki hacizlerden sadece davalı alacaklı ..."in başlattığı 2013/4587 Esas sayılı takip dosyası üzerinden konulan 30.10.2013 tarihli haciz dışındaki diğer takip dosyalarında yapılan hacizlerin dava açılmadan önce düştüğü ve dava tarihi olan 07.02.2014 tarihi itibariyle araç üzerinde sadece 2013/4587 Esas sayılı takip üzerinden konulan 30.10.2013 tarihli haczin bulunduğu, diğer takip dosyalarında yapılan hacizlerin düştüğü göz önüne alınarak, davanın ... dışındaki diğer alacaklılar bakımından ön koşul yokluğundan reddi gerekirken yazılı şekilde davanın tüm davalılar bakımından esastan reddine karar verilmesi doğru değil ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden sonucu itibariyle doğru olan kararın HUMK"nun 438/son maddesi gereğince değiştirilmiş bu gerekçe ile düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle hükmün 1086 sayılı HUMK"nun 438/son maddesi uyarınca DÜZELTİLEREK ONANMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine,
    peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 06.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi