Esas No: 2000/3996
Karar No: 2003/4815
Karar Tarihi: 12.11.2003
Danıştay 5. Daire 2000/3996 Esas 2003/4815 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacının oturmakta olduğu konutu tahliye etmemesi nedeniyle maaşından cezalı lojman kira bedeli kesilmesine ilişkin işlemi iptal eden ve cezalı kesintilerin ödenmesine karar veren İdare Mahkemesi kararı temyiz edilmiş. Danıştay Tetkik Hakimi'nin düşüncesine göre mahkeme kararı onanmalıdır. Danıştay Savcısı da, temyiz isteğinde belirtilen nedenlerin bozulmayı gerektirmediğini düşünmektedir. Danıştay Beşinci Dairesi de aynı görüşü paylaşıp temyiz isteminin reddine, İdare Mahkemesi kararının onanmasına karar vermiş. Kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin olmadığına vurgu yapılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- Kamu Konutları Kanunu
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2000/3996
Karar No: 2003/4815
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Vekili: …
Karşı Taraf: …
İsteğin Özeti: Davacının oturmakta olduğu sıra tahsisli konutu tahliye etmemesi nedeniyle maaşından her ay … lira cezalı lojman kira bedeli kesilmesine ilişkin 3.6.1999 günlü, 2501/3661 sayılı işlemin; konutta oturma süresi sona erenlere karşı idarelere sadece boşaltma yetkisi tanındığı, boşaltmaya kadar geçecek süre için kira bedelini arttırma konusunda bir yetki verilmediği, davacı hakkında Kamu Konutları Kanunu'nda belirtilen, "konuttan zorla çıkarılmaya" ilişkin hükümlerin uygulanması gerekirken; 234 Sıra No'lu Milli Emlak Genel Tebliği hükümlerine göre cezalı kira bedeli tahakkuk ettirilmesinde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptali ve ilginin maaşından yapılan cezalı kesintilerin yasal faiziyle birlikte adıgeçene ödenmesine hükmedilmesi yolunda … İdare Mahkemesi'nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesi'nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, 12.11.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.