Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 2001/665
Karar No: 2003/5171
Karar Tarihi: 18.11.2003

Danıştay 9. Daire 2001/665 Esas 2003/5171 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Muratpaşa Belediye Başkanlığı, salınan temizlik hizmetlerine katılım payını reddetmiş ve buna dayanak olan belediye meclis kararının iptali istemiyle dava açmıştır. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre belediyeler sadece yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılım payı talep edebilirler ve ilgililerin isteği olmadan ücret talep edemezler. Davacı adına yapılan temizlik hizmetlerine katılım payı tarhiyatı hukuka uygun değildir. Dava reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu: belediyelerin harç veya katılma payı konusu yapılmayan hizmetleri ilgililerin isteği üzerine yerine getirebileceği, tarifelerine göre ücret alabileceği belirtilmiştir. Ayrıca sadece yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılım payı talep edebilirler.
- 86. Madde: Yol harcamalarına katılım payını düzenler.
- 87. Madde: Kanalizasyon harcamalarına katılım payını düzenler.
- 88. Madde: Su tesisleri harcamalarına katılım payını düzenler.
- 97. Madde: Kanunda harç veya katılım payı konusu yapılmayan hizmetler için belediyelerin il

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2001/665
Karar No: 2003/5171


Temyiz İsteminde Bulunan : Muratpaşa Belediye Başkanlığı /ANTALYA
Vekili : …

Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı adına … tarih ve … sayılı ihbarname ile salınan temizlik hizmetlerine katılım payının terkini ile buna dayanak olan … Belediye Meclisinin … tarih ve … sayılı kararının belediye hizmetlerine katılım payına ilişkin kısmının iptali istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun üçüncü kısmında Harcamalara Katılma Paylarının yer aldığı ve bu kısımda bulunan 86. maddede yol harcamalarına katılma payının, 87. maddede kanalizasyon harcamalarına katılma payının 88. maddede de su tesisleri harcamalarına katılma payının düzenlendiği, aynı Kanunun 97. maddesinde de Belediyelerin bu kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkili oldukları hükmüne yer verildiği, olayda … Belediye Meclisinin … tarih ve … sayılı kararı ile işgaliye harcına tabi yerleri işgal edenlerden bulundukları caddelere ve işin konusuna göre ayrıca temizlik hizmetlerine katılım payı ücreti alınacağının kabul edildiğinin, bu karara dayanılarak işyeri önündeki 3m2 lik alanı işgal ettiği saptanan davacı adına temizlik hizmetlerine katılım payı ücreti tarh edildiğinin anlaşıldığı, yukarıda anılan yasa hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden belediyelerin kanunda sayılan yol harcamalarına, kanalizasyon harcamalarına ve su tesis harcamalarına katılma payları dışında katılma payı talep edemeyeceği öte yandan belediyenin bir ücret talep edebilmesi içinde harç ve katılma payı konusu yapılmayan bir hizmetin, ilgililerin isteği üzerine yerine getirilmesinin şart olduğu sonucuna ulaşıldığı, bu durumda 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer almayan ve ücret olarak nitelendirilebilmesi için gerekli olan "hizmet isteme" şartı göz ardı edilerek belediye meclisince kabul edilen temizlik hizmetlerine katılım payı ücretinde ve buna bağlı olarak davacı adına yapılan tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; Belediyelerinin 2000 yılı bütçesinde temizlik hizmetlerine katılım payı adı altında bir ücrete yer verildiği, bu ücretin işgal edilen yerlere götürülen temizlik hizmetinin karşılığı olduğu, işyerleri için çevre temizlik vergisi ödendiği ancak işgal edilen yerler için bir ödeme yapılmadığı, bu yerlere götürülen hizmetlerin de bir karşılığı olması gerektiği ayrıca Belediyelerin bu hizmetler için meclis kararıyla ücret belirleyebileceği ve tarife yapılabileceği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti :Cevap verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …'nın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'nın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 3 sayılı Tarife uyarınca hesaplanacak ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 18.11.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi