Esas No: 2016/1139
Karar No: 2021/3505
Karar Tarihi: 22.06.2021
Danıştay 10. Daire 2016/1139 Esas 2021/3505 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/1139
Karar No : 2021/3505
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Gıda Petrol İnşaat Tarım Ürünleri Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, hakkında devam eden vergi denetimi sonuçlanıncaya kadar destekleme primlerine ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) üzerinden bloke konulmasına ilişkin 03/03/2015 tarihli davalı idare işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı şirketin çiftçilerden ürün almak suretiyle düzenlemiş olduğu müstahsil makbuzlarının gerçek bir mal alım satımına dayanmadığı hususunda somut deliller bulunması nedeniyle ilgili Tebliğ'in 5. maddesinin verdiği yetki çerçevesinde, davacı şirket nezdindeki vergi denetimi sonuçlanıncaya kadar geçici bir tedbir mahiyetinde olan çiftçi destekleme primlerine bloke konulmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı şirket tarafından, müstahsil makbuzlarına ilişkin olarak herhangi bir uygunsuzluk veya usulsüzlük bulunmadığı, dava konusu işleme sebep olan vergi dairesi yazısında somut bir vergi borcu tespitine yer verilmediği gibi şirketin yüksek miktarda vergi borcu bulunmadığı, düzeltme beyanları ile ilgili herhangi bir teknik değerlendirmenin söz konusu olmadığı, vergi tekniği raporu düzenlenmediği, somut delillere dayanılmadan bloke işleminin tesis edildiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından hukuki dayanağı bulunmayan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/06/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.