Abaküs Yazılım
12. Daire
Esas No: 2003/1356
Karar No: 2003/4362
Karar Tarihi: 31.12.2003

Danıştay 12. Daire 2003/1356 Esas 2003/4362 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun Ek-5. maddesi uyarınca İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli polis memuruna disiplin cezası verme yetkisinin İl Polis Disiplin Kuruluna ait olduğu belirtilmiştir. Ancak, aynı olayda bulunan şube müdürünün meslek derecesi de göz önünde bulundurularak Genel Müdürlük Yüksek Disiplin Kurulunun polis memuru hakkında ceza verebileceği hüküm altına alınmıştır. Davacı polis memuru, toplu yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle cezalandırılmış ancak bu cezanın yetkili merci tarafından verilip verilmediği gerekçesiyle dava açmıştır. İdare Mahkemesi, cezanın yetki yönünden hukuka uygun olmadığına karar vermiş, ancak Danıştay Başsavcılığı kanun yararına temyiz talebinde bulunarak bu kararın bozulmasını talep etmiştir. Danıştay, şube müdürünün meslek derecesi göz önünde bulundurularak Genel Müdürlük Yüksek Disiplin Kurulunun ceza verebileceği hüküm altına alındığını belirterek, İdare Mahkemesinin kararının yetki yönünden hukuka uygun olmadığına karar vermiştir.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/1356
Karar No: 2003/4362

Kanun Yararına Temyiz Eden: Danıştay Başsavcılığı
Davacı: ...
Davalı: ...

İsteğin Özeti: Polis memuru olan davacının … Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yaptığı dönemde …'da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne ait bir otobüsün terör örgütlerince taranarak 2 polis memurunun şehit edilmesi olayını protesto etmek amacıyla 12.12.2000 tarihinde aynı müdürlükte görevli 459 polis memuru ile birlikte … Meydanına kadar yürümek, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşını söyledikten sonra görevine dönmek şeklinde sonuçlanan eylem nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğünün 5.11.2001 günlü kararıyla Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 7/B-1 ve 15. maddeleri uyarınca 6 ay kısa süreli durdurma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemi; İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli polis memuru olan davacıya ceza verme yetkisinin 3201 sayılı Yasanın Ek 5. maddesi uyarınca İl Polis Disiplin Kuruluna ait olduğundan Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen disiplin cezasında yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden ve temyiz edilmeksizin kesinleşen … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının; 3201 sayılı Yasanın Ek 5. maddesinin (A) bendi uyarınca davacı hakkında … İl Polis Disiplin Kurulunca karar verilmesi gerekmekle birlikte, bir şube müdürünün de ortak soruşturma kapsamında bulunması, ortak işlenen suçlarda astın üstün tabi olduğu soruşturma ve yargılama usulüne bağlı bulunması yolundaki genel ilke karşısında şube müdürünün meslek derecesinin araştırılarak 4. meslek derecesinde olması halinde Genel Müdürlük Yüksek Disiplin Kurulunun ast hakkında da disiplin cezası uygulayabileceği hususunun değerlendirilerek buna göre karar verilmesi gerektiği ileri sürülerek Danıştay Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozulması istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Kanun yararına temyiz talebinin reddi gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın Danıştay Başsavcılığı tarafından kanun yararına temyizen bozulmasına ilişkin istem incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun Ek-5. maddesinde; disiplin kurullarının disiplin cezası verebilecekleri personel ve uygulamaya yetkili oldukları cezalar sayılmış A-1 bendinde, İl Polis Disiplin Kurullarının, kuruldukları il emniyet kadrosundaki polis memurları, çarşı ve mahalle bekçileri ile atanması il makamlarına ait personele bütün disiplin cezalarını verebileceği belirtilmiş, (D) bendinde, Genel Müdürlük Yüksek Disiplin Kurulunun verebileceği cezalar ile ceza vereceği personel açıklanmış, maddenin devamında, emniyet hizmetleri sınıfında bulunanlardan (2) Genel Müdürlük, il, öğretim ve eğitim kurumları kadrolarındaki 4'üncü ve 3'üncü meslek derecelerinde bulunan personel hakkında meslekten çıkarma dışında kalan öteki disiplin cezalarını verebileceği belirtilmiş, emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarının meslek derecelerinin düzenlendiği 13. maddesinde ise, şube müdürünün meslek derecesinin 4. veya 5. derece olacağı belirtilmiştir.
Olayda, … Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapan davacının, …'da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne ait bir otobüsün terör örgütlerince taranarak 13 polis memurunun yaralanması, 2 polis memurunun şehit edilmesi olayı ile ilgili olarak toplu olarak yürüyüş yaptıkları ve aralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürünün ve emniyet amirlerinin de bulunduğu 459 polis memuruyla ortak soruşturma geçirdiği ve bu soruşturma sonucunda bu eylemiyle hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak suçunu işlediği sübuta erdiğinden, eylemine uyan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 7/B-1 ve 15. maddelerinin uygulanması suretiyle 6 ay kısa süreli durdurma cezasıyla cezalandırıldığı anlaşılmıştır.
Her ne kadar 3201 sayılı Yasanın Ek 5. maddesinin A bendi uyarınca davacı hakkındaki bu cezanın … İl Polis Disiplin Kurulunca verilmesi gerekmekte ise de; 3201 sayılı Yasanın 13. maddesi hükmüne göre 4. veya 5. meslek derecesinde bulunacak olan şube müdürünün de bu olayda sözkonusu ortak soruşturmaya dahil olması ve ortak işlenen suçlarda astın üstün tabi olduğu soruşturma ve yargılama usulüne bağlı olması yolundaki genel ilke karşısında, şube müdürünün meslek derecesinin araştırılarak 4. meslek derecesi olması halinde Genel Müdürlük Yüksek Disiplin Kurulunun polis memuru olan davacı hakkında 6 ay kısa süreli durdurma cezası verebileceği hususu değerlendirilerek bir karar verilmesi gerekirken, dava konusu işlemin yetki yönünden iptal edilmesine ilişkin kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, Danıştay Başsavcılığının temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 51. maddesi uyarınca kanun yararına ve hükmün hukuki sonuçlarına etkili olmamak üzere bozulmasına kararın birer örneğinin … Bakanlığı ile Danıştay Başsavcılığına gönderilmesine ve Resmi Gazete'de yayımlanmasına, dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 31.12.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi