Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18812
Karar No: 2018/4467
Karar Tarihi: 25.09.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/18812 Esas 2018/4467 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, kredi sözleşmesi uyarınca davalıya verilen kredi kartı borcu ve kredi mevduat borcu için başlatılan ilamsız icra takiplerine davalının yapmış olduğu haksız itirazın iptali ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açmıştır. Mahkeme, davalının ihtarnameden sonraki 1 aylık süre geçmeden icra takibi başlatılması nedeniyle davacının haksız olduğuna karar vermiştir. Ancak, mahkeme yanlışlıkla, tüketici işlemlerinden kaynaklanan kredi kartı uyuşmazlıklarının tüketici mahkemesi görevine girdiği kanun maddelerini atlamıştır. Bu nedenle karar bozulmuştur ve kredi kartına ilişkin uyuşmazlıkta Tüketici Mahkemesi'nin görevli olduğuna vurgu yapılmıştır. Kanun maddeleri ise şöyledir: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 73/1 ve 83/2 maddeleri.
19. Hukuk Dairesi         2016/18812 E.  ,  2018/4467 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - KARAR -
    Davacı vekili, taraflar arasında imzalanan genel kredi sözleşmesi uyarınca davalıya kredi mevduat hesabı açıldığı ve kredi kartları verildiğini, borcun zamanında ödenmemesi üzerine kredi mevduat borcu ve kredi kartı alacaklarına ilişkin olarak iki ayrı icra takibine geçildiğini,davalının açılan bu takiplere haksız olarak itirazda bulunduğunu belirterek, itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, ihtarnamede 24 saat süre verildiğini, bir aylık süre verilmesi gerektiğini, borcun muaccel olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan delillere göre, davacının davalıya gönderdiği ihtarname ve hesap özetinin davalıya tebliğ tarihinden itibaren 1 aylık süre geçmeden icra takiplerine başlanıldığı, İİK.68/b maddesine aykırılık olduğu, bu şekilde takip şartı gerçekleşmeden takibe geçilmesinin usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davacı bankanın davalı ile yapmış olduğu sözleşme kapsamında kullandırılan kredili mevduat hesabı kredisi ve kredi kartı kullanımından kaynaklanan borcun tahsili için başlatılan ilamsız icra takiplerine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
    İncelenen ... İcra Müdürlüğü’nün 2014/1241 Esas sayılı takip dosyasına konu alacak, kredi kartı kullanımından kaynaklanan alacağa ilişkindir. Dava 09.06.2014 tarihinde açılmış olup, dava tarihinde yürürlükte bulunan 6502 sayılı TKHK"nın 73/1. ve 83/2. maddeleri uyarınca tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme tüketici mahkemesidir. Bir tarafı tüketici olan kredi kartı işlemleri de aynı Kanunun 3. maddesinde tüketici işlemi olarak tanımlanmış olup, Kanunun yürürlüğe girdiği 28/05/2014 tarihinden sonraki kredi kartı uyuşmazlıklarının da tüketici mahkemesinin görevine girdiği anılan Kanunun 73/1. ve 83/2. maddeleri hükümleri gereğidir. Görev kamu düzeni ile ilgili olup yargılamanın her aşamasında re’sen gözetileceğinden dolayı mahkemece belirtilen icra dosyasına ilişkin alacak ile ilgili olarak ayırma kararı verilip Tüketici Mahkemesi sıfatıyla yargılama yapılıp karar vermesi gerekirken kredi kartından kaynaklanan uyuşmazlıkla ilgili yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 25/09/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi