10. Hukuk Dairesi 2015/17487 E. , 2015/22928 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, hizmet süresinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Somut olay incelendiğinde; davacı 02.11.1994 -31.05.1995 tarihleri arasında davalı ... Kulübünde profesyonel futbolcu olarak çalıştığının tespitini istemiş olup, mahkemece istem gibi davanın kabulüne karar verilmiştir.
Davalı olarak Giresun Köy Hizmetlerispor Kulubü gösterildiği , yargılama sırasında bu spor kulübünün isim değişikliği yaparak İl Özel İdaresi Gençlik ve Spor ismini aldığı, bu kulübün de isim değişikliği yaparak .... Belediyespor ismini aldığı ve mahkemece .... Belediyespor yönünden davaya devam edildiği görülmüştür.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından gönderilen belgeler incelendiğinde, davacı ile Giresun Spor Kulübü arasında 29.07.1994 - 31.05.1996 tarihlerini içerir " Tek Tip Profesyonellik Sözleşmesi" bulunmakta olup, davacının 02.11.1994- 31.05.1995 tarihlerini kapsayan dönemde geçici transfer sözleşmesi ile Giresun Köy Hizmetlerispor Kulubü ile anlaşma imzaladığı görülmüştür.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
Öte yandan sigortalının mesleğine yönelik çalışma ve ispat koşulları ile hak ve yükümlülüklerini düzenleyen yasa ve diğer mevzuat hükümlerinin, çalışma olgusunun kanıtlanmasında gözönünde tutulması gerektiği de açıktır.
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilen Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı ile profesyonel futbolcuların transferleri, çalışma şartları ve kulüpler ile profesyonel futbolcuların hak ve yükümlülükleri belirlenmektedir.
Talimat, profesyonel futbolcuyu; bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan ve kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan kişi olarak tanımlamıştır. Bu tanımın dışında kalan tüm futbolcular amatör futbolcu kabul edilir ve profesyonel resmi lig ve kupa müsabakalarında oynayamazlar. Futbolcunun, bir kulüpte profesyonel veya amatör olarak oynayabilmesi için bağlı olduğu kulübü adına TFF nezdinde tescil edilmiş olması zorunludur. Profesyonel futbolcunun bir kulüp adına tescil edilebilmesi ve lisans verilebilmesi için kulübü ile sözleşme imzalaması ve tarafların bu sözleşmeyi TFF’ye tescil ettirmeleri zorunludur. Sözleşme, örneği TFF tarafından hazırlanan ve taraflarınca imzalanması ispat şekli açısından zorunlu olan tip profesyonel futbolcu sözleşmesi veya geçici transfer sözleşmesi olarak tanımlanmıştır. Aylık asgari ücret tutarının altında olmamak kaydıyla ücretin sözleşmede belirlenmesi de zorunludur.
PFTT "nin "Geçici Tranfer Başlıklı 24 ve devamı maddeleri incelendiğinde ; geçici transfer sözleşmesinin asgari süresinin iki tescil dönemi arasında süre olduğu, sözleşmenin devamı süresince de futbolcunun asıl kulübü ile sözleşmesinin de devam ediyor olması gerektiği ve futbolcunun geçici transfer sözleşmesinin sona ermesi veya karşılıklı olarak feshedilerek asıl kulübüne geri dönmesi halinde geçici olarak yapılan tescil asıl kulübüne dönüşünde yapılacak olan tescilin tek tescil olarak kabul edileceği yer almaktadır.
Sosyal Güvenlik Hukuku bakımından profesyonel futbolcu sürekli kulübün işçisi olmaya devam ettiği için sürekli işverenin 506 sayılı Kanundan doğan bildirge verme ve prim ödeme yükümlülüğü aynen devam etmektedir.
Yukarıdaki açıklamalar ışığı altında inceleme konusu dava değerlendirildiğinde; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 124/4. maddesindeki; dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesinin kabul edilebilir bir yanılgıya dayanması halinde hakimin karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebileceğine ilişkin düzenleme de gözetilmek suretiyle, davacıya; Giresun Spor Kulubüne husumet yöneltmesi için mehil verilmeli, husumet yöneltildiğinde, işverenin göstereceği deliller toplanmalı, bütün deliller toplandıktan sonra, yapılacak değerlendirme sonucuna göre infazda tereddüt yaratmayacak şekilde karar verilmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurulmaksızın, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 22.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.