Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/28501
Karar No: 2013/13555
Karar Tarihi: 06.05.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/28501 Esas 2013/13555 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/28501 E.  ,  2013/13555 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA :Davacı vekili, davacı gemiadamının kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret, yıllık ücretli izin, fazla mesai ve yol ücret alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-... İş Kanunu’nun 40/1 maddesine göre, aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç hizmet akdine dayanarak en az altı ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanmaktadır. İzne hak kazanma için bekleme süresi alt ay olarak belirlenmiştir. Maddenin 2. fıkrasına göre, izin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz.
    Yıllık izinlerin kullandırıldığı veya fesihle birlikte ücretinin ödendiğini ispat yükü işverene aittir. Yıllık ücretli izinleri kullandırdığını işveren, gemiadamı imzasını taşıyan izin defteri veya eş değer kayıtlarla ispatlamalıdır.
    Dosya içeriğine göre davalıya ait gemilerde 15 gün aralıksız çalışmadan sonra 15 gün dinlenmek sureti ile çalışma yapıldığı uyuşmazlık konusu değildir. Mahkemece alınan ilk bilirkişi raporunda davacının 195 gün kullanmadığı izinleri bulunduğu belirtilerek hesaplama yapılırken, heyet raporunda ise davacının izin alacağının bulunmadığı açıklanmıştır. Davacı vekili ise çalışma süresine göre 210 gün izne hak kazandığını ve hiç izin kullanmadığını iddia ederek talepte bulunmuştur. Mahkemece davacının 195 gün izin kullanmadığı kabul edilerek izin alacağı hüküm altına alınmıştır.
    Maddi ve hukuki olgulara göre davacının 15 gün çalışıp 15 gün dinlenmesinde, dinlenme süresinin izin olup olmadığı, davacının hizmet süresine göre kaç gün izne hak kazanacağı, bu izinden ne kadar kullandığı tam açıklığa kavuşturulmadan, raporlar ve iddia arasında çelişki giderilmeden yıllık ücretli izin alacağının eksik inceleme ile kabulü hatalıdır.
    SONUÇ. Temyiz olunan kararın yukarda belirtilen gerekçe ile BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.05.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi