Esas No: 2003/3022
Karar No: 2004/458
Karar Tarihi: 09.02.2004
Danıştay 8. Daire 2003/3022 Esas 2004/458 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı öğrenci, 2. taksit katkı payını gecikmeli ödediği için sınavlara alınmadı ve işlemi iptal etmek için dava açtı. İdare Mahkemesi, öğrencinin ödeme yaptığını ve sınavlara alınması gerektiğini belirtti. Ancak davayı açan öğrencinin ödemesinin gecikmeli olduğu gerekçesiyle karar bozuldu. Temyiz istemi ise İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 49. maddesi gereği reddedildi.
Kanun maddeleri açıklaması:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 49. maddesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/3022
Karar No: 2004/458
Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4.sınıf öğrencisi olan davacının 2001-2002 öğretim yılı katkı payının 2. taksidini gecikmeli olarak ödeyerek sınavlara girme hakkı verilmesi istemiyle yaptığı 8.4.2002 günlü başvurusunun zımnen reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada; katkı payının gecikmeli de olsa ödeyen öğrencinin sınavlara alınmasının gerekli olduğu, aksi yöndeki işlemin kaynağını Anayasa'dan alan eğitim ve öğretim hakkının sınırlanması sonucunu doğuracağından, açıkça hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden ... İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, hukuka aykırı olduğu, davacının öğrenci katkı payının 2. taksidini zamanında yatırmamış olması sebebiyle sınavlara alınmasının mümkün olmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'ın Düşüncesi :İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ün Düşüncesi :İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 9.2.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.