Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8131
Karar No: 2019/2327
Karar Tarihi: 13.03.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/8131 Esas 2019/2327 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıların üzerinden geçit hakkı kurulması talebiyle açılan bir davanın karara bağlandığı anlatılmaktadır. Davacı müvekkilinin 1064 parsel sayılı taşınmazın yararına, davalılara ait taşınmazlar üzerinden geçit hakkı kurulması istendiği belirtilirken, davalılar ise daha uygun güzergahların bulunduğunu belirterek davanın reddedilmesini savunmuştur. Mahkeme davanın kabulü ile 1064 parsel sayılı taşınmaz lehine 1053 parsel sayılı taşınmaz üzerinden geçit hakkı kurulmasına karar vermiştir. Ancak, davalı Maliye Hazinesi vekili hükmün bozulması için temyiz itirazında bulunmuştur. Kararda, geçit hakkı verilmesiyle genel yola bağlantısı olmayan veya yolu bulunsa bile bu yol ile ihtiyacı karşılanamayan taşınmazın genel yolla kesintisiz bağlantısı sağlanacağı belirtilirken, geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır ve yol saptanırken komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir şeklinde vurgulanmıştır. Dosya arasında bulunan paftada, geçit ihtiyacı içinde olan taşınmazın doğusunda yol olup olmadığı belirtilmeyen bir yer olduğu anlaşılamadığından, daha geniş pafta getirtilerek, mahallinde yapılacak
14. Hukuk Dairesi         2016/8131 E.  ,  2019/2327 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 14.05.2014 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı kurulması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 25.12.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, Türk Medeni Kanunu"nun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkilinin 1064 parsel sayılı taşınmazı yararına, davalılara ait taşınmazlar üzerinden geçit hakkı kurulmasını talep etmiştir.
    Davalı ... vekili davacıya daha yakın olan daha uygun güzergahlar olduğunu belirterek kendisine ait 816 ve 817 parsel sayılı taşınmazlar yönünden davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulü ile 1064 parsel sayılı taşınmaz lehine 1053 parsel sayılı taşınmaz üzerinden geçit hakkı kurulmasına karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı Maliye Hazinesi vekili temyiz etmiştir.
    Bu tür davalar ülkemizde arazi düzenlenmesinin sağlıklı bir yapıya kavuşmamış olması ve her taşınmazın yol ihtiyacına cevap verilmemesi nedeniyle zorunlu olarak açılmaktadır. Geçit hakkı verilmesiyle genel yola bağlantısı olmayan veya yolu bulunsa bile bu yol ile ihtiyacı karşılanamayan taşınmazın genel yolla kesintisiz bağlantısı sağlanır. Uygulama ve doktrinde genellikle bunlardan ilkine “mutlak geçit ihtiyacı” veya “geçit yoksunluğu”, ikincisine de “nispi geçit ihtiyacı” ya da “geçit yetersizliği” denilmektedir.
    Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Ancak, yararına geçit istenen taşınmaz paylı mülkiyete konu ise dava paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından açılabilir.
    Geçit tesisi davalarında başlangıçta davacı tarafından öngörülemediğinden dava dilekçesinde talep edilen yer dışındaki güzergahlardan da geçit kurulması gerekebilir. Bu güzergah üzerindeki taşınmazların maliklerine dava dilekçesi ile husumet yöneltilmemiş olması kabul edilebilir bir yanılgıya dayandığından 6100 sayılı HMK’nun 124. maddesi gereğince dürüstlük kuralına aykırı olmayan bu taraf değişikliği talebi kabul edilerek davacının bu kişilerin harçsız olarak davaya katılmalarını sağlamasına imkan verilmelidir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 747/2 maddesi gereğince geçit isteği, önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Zira geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır. Bunun doğal sonucu olarak yol saptanırken komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir. Geçit ihtiyacının nedeni, taşınmazın niteliği ile bu ihtiyacın nasıl ve hangi araçlarla karşılanacağı davacının sübjektif arzularına göre değil, objektif esaslara uygun olarak belirlenmeli, taşınmaz mülkiyetinin sınırlandırılması konusunda genel bir ilke olan fedakârlığın denkleştirilmesi prensibi dikkatten kaçırılmamalıdır.
    Somut olaya gelince; dosya arasında bulunan, kadastro müdürlüğünden getirtilen paftada, geçit ihtiyacı içinde olan 1064 parsel sayılı taşınmazın doğusunda ince çizgi halinde, vasfı belirtilmeyen bir yer olduğu görülmekle bu yerin yol olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Mahkemece daha geniş pafta getirtilerek, mahallinde yapılacak keşif ile bu yerin yol olup olmadığı hususuna açıklık getirilmeli ve bu yer yol ise davacı taşınmazı geçit ihtiyacı içinde olmadığından dava reddedilmelidir.
    Dosyada bulunan paftada ince çizgi olarak görünen yer yol değil ise, 1064 parsel sayılı taşınmazın yola cephesi yoksa, fedakarlığın denkleştirilmesi ilkesi uyarınca, 834 parsel sayılı taşınmazın yüzölçümü daha büyük olduğundan, taşınmazın tüm maliklerinin davada taraf olması ile taraf teşkili sağlanarak geçit hakkı bu parsel üzerinden kurulmalıdır.
    Mahkemece açıklanan hususlar gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenler ile davalı Maliye Hazinesi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile; hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 13.03.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi