22. Hukuk Dairesi 2016/5212 E. , 2019/7400 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili,... Belediyesinde çalışırken, ... Belediyesinin ... Belediyesine bağlandığını ve tüm hak alacak ve borçlarıyla birlikte ... Belediyesine devredildiğini, müvekkilinin o tarihten sonra ... Belediyesinin işçisi olarak çalışırken 6111 sayılı Kanun gereği ihtiyaç fazlası işçi olarak 2010 tarihli valilik oluru ile davalı Bakanlığa nakledildiğini, intibak yapılırken önceki işverenler nezdindeki çalıştığı sürelerin kıdeme dahil edilmeyerek eksik ücret ödendiğini belirterek önceki çalıştığı işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin hesaplanıp belirlenecek derece ve kademe intibakının yapılmasının gerektiğinin tespiti ile eksik ödenen ücret farkı, ikramiye farkı, ilave tediye farkı ve yıpranma prim farkı alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı Bakanlık vekili, davacının 5747 sayılı Kanun"un 2. maddesi yoluyla 5216 sayılı Kanun"un Ek.2 maddesi kapsamında Bakanlıkta yetkili olan sendikaya üye oluncaya kadar devirden önce Belediyede kendisine uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulandığını, yetkili sendikaya üye olduktan sonra işyerinde uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesi intibak hükümlerinden yararlandırıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının nakil olduğu kurumda intibakı yapılırken nakilden önce çalıştığı kamu kurumundaki hizmetlerinin değerlendirilmediği, davacının davalı işyerinde yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi hükümleri gereği daha önceki hizmetlerinin değerlendirilmesi suretiyle intibak yapılması gereken grup ve kademeye göre fark alacakları talep edebileceği gerekçesi ile kademe ve intibakının tespiti ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı Bakanlık vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Somut olayda, ... Belediyesinde çalışırken, ... Belediyesinin ... Belediyesine bağlanması ile birlikte tüm hak, alacak ve borçlarıyla birlikte Keçiören Belediyesine devredilen ve ... Belediyesinde çalışırken 6111 sayılı Kanun gereği ihtiyaç fazlası işçi olarak 2010 tarihli valilik oluru ile davalı Gıda Tarım ve Havyancılık Bakanlığına nakledilen davacı; devredildiği kurumda emsal işçi ile aynı işi yapmamıştır. 5216 sayılı Kanun"un Ek.2 maddesine göre davacı, Bakanlıkta yetkili olan sendikaya üye olmadan önce Belediyede kendisine uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanmış olup Bakanlık işyerinde yetkili olan sendikaya üye olduktan sonra bu sendika ile davalı arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmıştır. Nakil yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan 14. dönem Toplu İş Sözleşmesinin 21.07.2011 tarihinde imzalandığı, buna ilave olarak 03.08.2011 tarihinde yetkili sendika ile Bakanlık arasında imzalanan protokol ile Toplu İş Sözleşmesine eklenen geçici 3. madde uyarınca; “Kurum ve Kuruluşlardan Kanunla Bakanlığa devredilen işçiler; taraf işçi sendikasına üye oldukları tarihten itibaren bu toplu iş sözleşmesinin tüm hükümlerinden (Ek Madde 1 ve Ek Madde 2 hükümleri hariç olmak üzere) yararlanırlar. Devirle gelen işçilerin gündelikleri işe alındıkları grubun ilk kademe ücretinden düşük ise ilk kademe ücretine (A Kademesine) yüksek ise bulunduğu grubun kademeleri arasında ücretine eşit ücrete, yoksa en yakın lehte kademe ücretine intibak ettirilir. Gündelikleri ücret skalasının dışında kalan işçiler ise kendi gündelikleri esas alınarak Toplu İş Sözleşmesindeki dönemlere göre uygulanan ücret zamlarından yararlanırlar" hükmüne yer verildiği anlaşılmaktadır. 03.08.2011 tarihli protokol ile Toplu İş Sözleşmesine eklenen geçici 3. madde ile davacı ... emsallerinin durumu hükme bağlanmış ve intibak esasları gösterilmiş olup davacının intibakı bu hükümlere göre yapılmıştır. Davacının üyesi olduğu sendika ile davalı işyeri arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi hükümleri davacıyı bağlar. Davacının bu sözleşme hükümlerine aykırı olarak talepte bulunması mümkün değildir. 15. dönem Toplu İş Sözleşmesinin geçici 3. maddesi de aynı hükmün yer aldığı anlaşılmaktadır. Tüm dosya kapsamı, imzalanan protokol ve Dairemizce incelenen davanın reddine ilişkin onanan emsal karar (2015/10907 esas–2015/18874 karar sayılı dosya) birlikte dikkate alındığında; Mahkemece davanın reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 03.04.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.