Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/34911
Karar No: 2013/13272

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2012/34911 Esas 2013/13272 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2012/34911 E.  ,  2013/13272 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili davacının 21/04/2008 tarihinde muhasebe elemanı olarak davalı iş yerinde çalışmaya başladığını, iş akdinin 13/07/2011 tarihinde haksız olarak feshedildiğini bu nedenle feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, davalı tarafından işe başlatılmadığı takdirde davalı aleyhine 8 aylık brüt ücret tutarı tazminatı ile 4 aylık ücret tutarı tazminata hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının çalıştığı ... 2 mağazasında çalışan işçi sayısının 30 kişinin altında olduğunu bu nedenle işe iade davası şartlarının oluşmadığını, davacının iş akdinin 4857 saylı İş Kanununun 25/II-d bendi gereğince haklı nedenle feshedildiğini davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, İş Kanunu 25/II-d maddesine aykırı davranan işçinin iş akdinin geçerli sebeple feshedildiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacının iş sözleşmesi işyerinde başka bir çalışanla kavga ettiği gerekçesiyle feshedilmiştir. Davacı olayla ilgili savunmasında olayın diğer muhatabı olan çalışana kredi kartını verdiğini, onun 3.500 TL kadar kredi kartından harcama yaptığını daha sonra parayı ödemeyince senet aldığını, senedi de ödemeyince icra takibine giriştiğini, diğer işçinin maaşından haciz nedeniyle para kesilince kendisini darp ettiğini daha sonra karakola giderek şikayetçi olduğunu belirtmiştir. Olayda davacının diğer işçiye vurduğuna dair bir tanık beyanı olmadığı gibi, davacının olayla ilgili emniyete müracaat ederek şikayetçi olduğu, diğer çalışan hakkında açılan kamu davasında da diğer çalışanın basit yaralama suçundan cezalandırıldığı fakat hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği görülmektedir. Buna göre davacının darp olayında mağdur konumunda bulunduğu, davacının iş sözleşmesinin feshine neden olan 25/2-d maddesine uyan eyleminin bulunduğunun kanıtlanmadığı anlaşılmakla, davanın kabulü yerine hatalı değerlendirmeyle reddine karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM:
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6. Davacının yaptığı 339.70 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 02.05.2013 gününde, oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi