Esas No: 2021/9157
Karar No: 2021/2284
Karar Tarihi: 24.06.2021
Danıştay 2. Daire 2021/9157 Esas 2021/2284 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/9157
Karar No : 2021/2284
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLLERİ : 1- Av. ...
2- Av. ...
3- Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Müdürlüğü
VEKİLİ : ...
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E: ..., K: ... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; İzmir Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapan davacı tarafından, "Yetkisini veya nüfusunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak" fiilini işlediğinden bahisle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 8/7. maddesi gereğince meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin ... günlü, ... sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacının iki ayrı tarihte, çeşitli suçlardan kaydı bulunan ... 'dan değişik adlar altında para talep ettiği ve iki ayrı tarihte para aldığı hususunun yapılan soruşturma neticesinde sübut bulduğu görülmekte olup, davacının anılan tutum ve davranışları ile "nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullandığı" sonucuna varıldığından, eylemine uyan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 8/7.maddesi uyarınca "meslekten çıkarma" cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; olayla ilgili hakkında açılan ceza davasında, ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... günlü, E: ... , K: ... sayılı kararıyla, eylemin rüşvet kapsamında değerlendirilmeyip, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa aykırılık niteliğinde olduğundan bu kanunun 29/1.maddesi gereğince suç tarihi göz önünde bulundurularak 950,00 TL idari para cezası ile cezalandırıldığı, dolayısıyla rüşvet almış gibi cezalandırılmasının yasal olmadığı, yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkasına çıkar sağlamak için kullanmadığı, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 8/7. maddesi uyarınca cezalandırılmasını gerektirecek koşulların gerçekleşmediği, fiil ile verilen ceza arasında orantının bulunmadığı, Tüzüğün 15. maddesi uygulanarak bir alt cezanın verilmesi gerektiği, Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün yasal dayanağı olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 83. maddesinin birinci cümlesinin, 29/01/2016 günlü, 29608 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 13/01/2016 günlü, E:2015/85, K:2016/3 sayılı kararı ile iptal edildiği, dava konusu işlemin yasal dayanağının kalmadığı ileri sürülmüştür.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" kısmının 6. fıkrası uyarınca Dairemize iletilen dosyada, 2577 sayılı Kanun'un 17/2. maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmeyerek ve ikinci kez yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
İzmir Emniyet Müdürlüğü Buca Polis Merkezi Amirliğinde polis memuru olarak görev yapan davacı hakkında, iletişimi dinlenen örgüt lideri ... isimli şahısla 25-26/03/2012-11/04/2012 ve 02/05/2012 tarihlerinde rüşvet içerikli konuşmalar yaptığı iddiasıyla ilgili açılan soruşturma sonucu düzenlenen 30/07/2012 günlü raporda; belirtilen tarihlerde gerçekleştirilen telefon görüşmelerinde tespit edilen, davacının ...'dan kırtasiye malzemesi adı altında 150,00-TL aldığı iddiasıyla ilgili olarak "ceza tayinine mahal olmadığı", yine vefat eden polis memurunun ailesi için Polis Merkezinin düzenlemiş olduğu yardım kampanyasına vereceğini söyleyerek 150,00-TL para aldığı iddiasıyla ilgili olarak da, Polis Merkezlerince çok iyi tanınan, hırsızlıktan sabıkalı ...'nın yönlendirmesiyle annesi ...'nın evine giderek, 150,00-TL para alması ve söz konusu parayı vefat eden meslektaşlarının ailesi için düzenlenen yardım kampanyası kapsamında aldığını söyleyip, söz konusu paranın 30,00-TL'sini Buca Polis Merkezi Amirliğince düzenlenen kampanya kapsamında vefat eden polis memuru ...'nün ailesine verilmek üzere kendi adına vermiş olduğundan, davacının kusurlu olduğu kanaatine varılarak, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 8/7.maddesi gereğince "meslekten çıkarma" cezası ile cezalandırılması gerektiği teklif edilmiştir.
Aynı olayla ilgili davacı hakkında "rüşvet almak, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa muhalefet" suçundan açılan ceza davasında, ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... günlü, E: ..., K: ... sayılı kararıyla; "sanık ... hakkında her ne kadar rüşvet almak suçundan TCK'nun 252/1, 53. maddesi gereğince cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de, tüm dosya kapsamı, sanığın savunması, diğer sanık ...'nın savunması, dinlenen tanık beyanları, tanıklar tarafından paraların veriliş şekli ve sanığın paranın alış maksadı ve amacı gözönünde bulundurularak sanığın eylemi rüşvet alma niteliğinde olmayıp, yargılama sonucunda oluşa göre sanığın eylemi 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa aykırılık niteliğinde olup bu kanunun 29/1 maddesi gereğince suç tarihi gözönünde bulundurularak bu maddede belirtilen temel cezanın 700,00 TL olup bu temel ceza üzerinden suç tarihi itibariyle yeniden değerleme oranları ve miktarları gözönünde bulundurularak sanığın 950,00 TL idari para cezası ile cezalandırılması"na karar verilmiştir.
Soruşturmacı tarafından getirilen teklif ve ... Ağır Ceza Mahkemesinin kararı göz önünde bulundurularak, davaya konu Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun 18/02/2013 günlü, 67 sayılı kararıyla; Buca Polis Merkezince polis memuru ... için toplanan para listesi incelendiğinde, davacının isminin karşılığında 30,00-TL yazdığı, ancak liste incelendiğinde, Buca Polis Merkezinde görevli tüm polis memurlarından gönüllülük esasına göre en az 30,00-TL para alındığı, bazı personellerin yaptığı yardım miktarının daha fazla olduğu, yardım yapmayan personelin bulunmadığı, toplamda 2.035,00-TL para toplandığının görüldüğü, davacının, ...'nın annesinden yardım adı altında aldığını ve yardım olarak verdiğini beyan ettiği paranın polis memuru adına ödenmesi gereken miktar olduğu, davacının iki ayrı tarihte çeşitli suçlardan kaydı bulunan ...'dan değişik adlar altında para talep ettiği ve iki ayrı tarihte para aldığından kusurlu olduğu sonucuna varılarak Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 8/7.maddesi gereğince "meslekten çıkarma" cezası ile cezalandırılmasına, daha önceden disiplin cezaları bulunduğundan, ayrıca işlediği suçun niteliği, işleniş biçimi ve mesleğin özelliği dikkate alınarak hakkında aynı Tüzüğün 15. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiği anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT :
Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 8/7. maddesinde, "Yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak", meslekten çıkarma cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dava konusu uyuşmazlıkta, davacının disiplin cezası ile cezalandırılmasına dayanak gösterilen söz konusu eylemleri nedeniyle, "rüşvet almak, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa Muhalefet" suçundan dolayı yargılandığı davada, eylemin rüşvet alma niteliğinde olmayıp, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa aykırılık niteliğinde görüldüğünden 950,00-TL idari para cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği ve bu kararın temyiz edilmeksizin kesinleştiği, bahse konu fiillerinin Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 8/7. maddesinde yer alan, "Yetkisini veya nüfuzunu kötüye kullanmak" şeklindeki suç tanımına uymadığı ve anılan fiiller yönünden disiplin hukukunda yer alan "tipiklik" şartının gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacının söz konusu madde kapsamına girmeyen eylemlerinden dolayı meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmasında hukuka uygunluk görülmemiştir.
Diğer yandan davalı idarece, emniyet hizmetlerinin niteliği dikkate alınarak söz konusu disiplin soruşturması kapsamında davacının fiiline uyan başka bir disiplin cezasının verilebileceği de açıktır.
Bu itibarla, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN KABULÜNE,
2. ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E: ..., K: ... sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca BOZULMASINA,
3. Aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası uyarınca, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen İdare Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/06/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Temyize konu karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, davacının temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği oyuyla, aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.