Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18155
Karar No: 2016/12360
Karar Tarihi: 06.06.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/18155 Esas 2016/12360 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı tır şoförü olarak çalıştığı döneme ilişkin fazla mesai ve ulusal bayram/genel tatil çalışması ücretlerinin hesaplanmasında maddi hata yapıldığı gerekçesiyle temyiz edilmiş bir kararın maddi hatası giderilerek yeniden incelenmesine karar verilmiştir. İşçinin bordrolarında görünen ücretlerin sahteliği ispat edilmedikçe fazla çalışma ücreti ödendiği varsayılır ve yazılı belgelerle ispatlanamaması halinde tanık beyanlarına başvurulabilir. Takometre kaydı olan haftalar için takometrelere itibar edilmesi gerekir ancak takometre kaydı olmayan haftalar için tanık beyanları esas alınarak hesaplama yapılmalıdır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri de dikkate alınmalıdır. Kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu.
7. Hukuk Dairesi         2016/18155 E.  ,  2016/12360 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Davacı vekili, Dairemizin 18.11.2015 gün ve 2014/21821 – 2015/22804 E.K sayılı bozma kararının maddi hataya dayandığını ileri sürerek, maddi hatanın giderilmesi isteğinde bulunmuştur.


    Dairemiz kararında maddi hata yapıldığına dair dilekçede özetle; davada dinlenen tanıkların davalı ile husumeti olmamasına rağmen husumetli tanık beyanlarına itibarla yapılan hesaplamaya itibarla hüküm kurulamaz gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozulduğunu, dosya kapsamında yer alan delillere göre bozma kararının maddi hataya dayandığını iddia etmiştir.
    Dosya ve ekleri ile davacı vekilinin maddi hata talepli dilekçesinin incelenmesinde, davacının tır şoförü olarak 28.10.2011 – 12.11.2012 tarihleri arasında çalıştığı, bu dönemde fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının hesabına esas olmak üzere 30.12.2011- 8.11.2012 tarihleri arasını kapsayan 234 adet takograf sunulduğu, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, her ne kadar takograflar sunulmuş olsa da tanık beyanları ile daha fazla sürelerle çalıştığının belirlenmesi, dinlenme ve yük indirip bindirme sürelerinin de çalışma süresinden sayılması gereğine vurgu yapılarak tanık beyanları esas alınarak fazla mesai hesabı yapılmıştır. Dairemizce “hesaplamanın husumetli tanık beyanlarına itibarla yapılamayacağı bu nedenle takometreler değerlendirilerek hüküm kurulması gerektiği” belirtilerek karar bozulmuştur. Yargılama sırasında dinlenen davacı tanıklarının davalı ile bir husumetinin olmadığı konusunda davacı itirazı yerindedir. Ayrıca takometrelerin de tüm dönemi kapsamadığı görülmektedir. Bu nedenle Dairemizin anılan kararının maddi hataya dayandığı anlaşılmakla ortadan kaldırılmalı, tarafların 18.09.2014 tarihli karara yönelik temyiz itirazları yeniden incelenmelidir.
    Fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil çalışması yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil çalışması yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasını yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Davacının tır şoförü olarak 28.10.2011 – 12.11.2012 tarihleri arasında çalıştığı, sunulan takometrelerin ise 30.12.2011- 8.11.2012 tarihleri arasını kapsadığı açıktır. Bu durumda, takometre kaydı olan haftalar için bu kayıtlara itibar edilmesi zorunludur, ancak haftalık olarak yapılması gereken fazla mesai süresinin ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmasının takometre kaydının olmadığı haftalar için tanık beyanlarına itibarla belirlenmesi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri de dikkate alınarak hüküm kurulması gerekir. Ayrıca tanık beyanları esas alınarak hesaplanacak haftalar ve aylar yönünden, ihtirazi kayıtsız imzalı ve karşılığı ödenmiş bulunan, bordrolardaki fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil çalışması ödemelerinin varlığı durumunda bunun aksinin tanıkla ispat edilemeyeceği hususu da gözönünde tutulmalıdır.
    Davacının temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde bulunduğundan kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle Dairemizin 18.11.2015 gün ve 2014/21821 – 2015/22804 E.K. nolu bozma kararının KALDIRILMASINA, temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 06.06.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi