Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11593
Karar No: 2012/823
Karar Tarihi: 31.1.2012

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2011/11593 Esas 2012/823 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir haciz işleminin kendisine ait olan malları da kapsadığını iddia ederek, haczin kaldırılması için dava açmıştır. Ancak mahkeme, işletmenin devrine ilişkin kanunlar gereği davacının borçlunun borçlarından sorumlu olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Temyiz eden davalı alacaklı ise, haciz işleminin satış için kaldırılmamış olması nedeniyle hükümsüz olduğunu savunmuştur. Mahkeme, davanın haciz işleminin yapıldığı tarihte hukuken geçerli olduğunu ve davalı alacaklının satış isteme hakkının dava sonuna kadar devam ettiğini belirterek, kararı bozmuştur. Kararda İİK 106, 110, 96 ve devamı maddeleri, BK 179 ve İİK 44 gibi kanun maddeleri açıklanmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2011/11593 E.  ,  2012/823 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki istihkak davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davalı (Alacaklı) vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı 3.kişi vekili, Tarsus 1.İcra Müdürlüğü’nün 2008/3761 Takip sayılı dosyasından 4.6.2009 tarihinde haczedilen menkullerin müvekkiline ait olduğunu belirterek istihkak iddiasının kabulü ile haczin kaldırılmasını dava ve talep etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili, borçlunun tebligat adresinde yapılan hacizde borçluya ait belgeler bulunduğunu belirterek davanın reddini %40 tazminatın tahsilini savunmuştur.
    Borçlu savunma yapmamıştır.
    Mahkemece iddia, savunma, toplanan delillere göre; 4.6.2009 tarihinde haczedilen dava konusu mahcuzlarla ilgili davalı alacaklı tarafından satış istenmemesi nedeniyle haczin İİK 106 ve 110.maddeler gereğince hukuki kıymetini kaybettiği,borçlu ile davacı arasındaki işyeri devrinin İİK 44 ve BK 179.maddeler gereğince yapıldığı iddia ve ispatlanamadığından davacının dava tarihi itibarıyla davasında haksız olduğu gerekcesiyle konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına,koşulları oluşmayan tazminat taleplerinin reddine karar verilmiş; hüküm, davalı alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, İİK 96 ve devamı maddeleri gereğince 3.kişi tarafından açılmış istihkak istemine ilişkindir.
    İİK alacaklının haczedilen mahcuzlarla ilgili satış istemini süreye bağlamıştır. Alacaklı haczedilen mal taşınır ise haciz tarihinde itibaren bir yıl, taşınmaz ise iki yıl içinde satışını istemek ve kendisine bildirilen satış giderlerini ödemek zorundadır. (İİK 106-59) Aksi halde kesin haciz kendiliğinden kalkar. (İİK 110.madde) Ancak mahcuzlarla ilgili istihkak davası açılması halinde satış isteme süreleri durur. İstihkak davası üzerine icra mahkemesince 3.kişinin talebi üzerine takibin talikine ve satışın ihtiyati tedbir kararı ile durdurulmasına karar verdiği hallerde zaten satış istenemiyeceğinden-somut olayda davacının tedbir talebi reddedilmiş - satış isteme süresi duracak, böyle bir karar verilmemesi veya reddi durumunda da alacaklı istihkak davası süresince satış istiyebileceği gibi dava sonuna kadar satış talebinde bulunmama hakkı da vardır.
    Somut olayda dava konusu 4.6.2009 tarihli hacizden sonra süresi içinde 11.6.2009 tarihinde davacı 3.kişi tarafından işbu davanın açıldığı,dava tarihi itibarıyla satış isteme süresinin dolmadığı, dolayısıyla davalı alacaklının istihkak davası süresince satış isteme hakkı bulunduğu gibi bu hakkını dava sonuna kadar kullanmama hakkı da olduğundan dava konusu haczin hukuken geçerli bir haciz olduğu gözönüne alınarak mahkemenin davacının dava açıldığı tarihteki haksızlığını belirlediği gerekçesi gibi davacı ile borçlu arasındaki işyeri devrinin İİK 44 ve BK 179.madde gereğince yapıldığının iddia ve ispatlanamaması ve işletmeyi devralan davacı 3.kişinin işletme borçlarından BK 179. madde gereğince sorumlu olacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle hüküm tesisi isabetli görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı alacaklıya geri verilmesine 31.1.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi