22. Hukuk Dairesi 2017/20522 E. , 2019/7240 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı ... A.Ş şirketine bağlı ... İnşaat Ticaret Ltd. Şti. iş yerinde kamyon şoförü olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... A.Ş vekili; davacının iş sözleşmesinin kendisi tarafından sonlandırıldığını, feshi haklı gösterebilmek için bir çok asılsız iddiada bulunduğunu, davacının müvekkili firmanın işçisi olmadığını, diğer davalı ve taşeron olan ... Ltd. Şti.’nin işçisi olduğunu, işçilik alacakları yönünden diğer davalının sorumlu olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Davalı ... Ltd. Şti vekili, davacının Karakuz Barajı ve Hes inşaat projesinde çalıştığını, davacının istifası nedeni ile iş sözleşmesinin sona erdiğini, alacakları bulunmadığını davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalıların aşağıdaki bent kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Taraflar arasında, davacının iş sözleşmesinin feshi ve davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanamayacağı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
İşçinin emeğinin karşılığı olan ücret işçi için en önemli hak, işveren için en temel borçtur. Ücreti ödenmeyen işçinin, bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi yasal yollardan talep etmesi mümkündür. Ücreti ödenmeyen işçinin, haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır.4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır.Somut olayda; Mahkeme, davacı tarafından bir takım haklarının talep edilmesi nedeniyle iş sözleşmesinin davalı tarafça haksız ve bildirimsiz şekilde feshedildiği gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar vermiştir. Dava dilekçe içeriğinde; davacı, işyerinde iş güvenliği bulunmadığını, pisikolojisinin bozulduğunu, çalışma koşullarının ağırlığı ve hayati tehlikenin mevcut olduğunu, birkısım işçiler ile birlikte işten çıkmaya zorlandıklarını, ödenmeyen alacakları sebebi ile mağdur olduklarını beyan etmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporu ile fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ile hafta tatili ücret alacaklarının karşılığının ödenmediği tespit edilmiştir. Ayrıca 2017/17559 Esas ve 2018/26272 Karar numaralı 05.12.2018 tarihli emsal dosyada iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğine ilişkin mahkeme kararının Dairemizce onandığı anlaşılmaktadır. Dosya kapsamı, toplanan deliller ve özellikle Dairemizce incelenen emsal karar ile davacının 24.12.2012 tarihli dilekçesi birlikte değerlendirildiğinde; çalışmalarının karşılığının ödenmemesi sebebi ile iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin kabulü dosya içeriğine daha uygun düşmektedir. Ancak haklı fesih durumunda davacı kıdem tazminatına hak kazansa da ihbar tazminatına hak kazanamaz Bu sebeple Mahkemece ihbar tazminatının reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 01.04.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.