Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2003/4409
Karar No: 2004/1123
Karar Tarihi: 09.03.2004

Danıştay 8. Daire 2003/4409 Esas 2004/1123 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir eczacının, sahte bir mezuniyet belgesi ile eczacılık faaliyetinde bulunduğu tespit edilmiş ve yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilmiştir. Davacı bunun üzerine dava açmış ve mahkeme, disiplin kurulu yerine doğrudan disiplin cezası verilmesi ve itiraz olanağının ortadan kaldırılması nedeniyle dava konusu işlemi iptal etmiştir. Ancak Danıştay, disiplin kurulu yerine üniversite yönetim kurulunun ceza vermesinin yasal olduğunu, sahtecilik olayının ciddiyeti nedeniyle durumun özelliği sonucunda karar alındığını ve işlemde sakatlık bulunmadığını belirterek kararın bozulmasına karar vermiştir. Kanun maddeleri ise 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 18/b-5. ve 15/b-4. maddeleridir ve öğrenci işleri ile ilgili kararları fakülte yönetim kurulu, itirazları ise üniversite yönetim kurulu incelemek ve karara bağlamakla görevlidir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/4409
Karar No: 2004/1123
Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Eczacılık yapmakta olan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin … Üniversitesi Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; üniversite yönetim kurulunun, ilgili yasal düzenlemeler uyarınca, fakülte yönetim kurulunca verilen yükseköğretim kurumundan çıkarma cezalarında itiraz mercii olarak ret veya kabul yönünde nihai bir karar tesis etmesi gerekirken, itiraz müessesesi ihlal edilmek suretiyle disiplin kurulu yerine geçerek doğrudan disiplin cezası verilerek, davacının itiraz olanağının ortadan kaldırılmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden ... İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'in Düşüncesi : Davalı Üniversite Eczacılık Fakültesi Öğrencisi iken, mezuniyete hak kazanmadığı halde mezuniyet belgesi kullanan davacının, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası ile cezalandırılması ve daha önce aldığı geçici mezuniyet belgesinin iptal edilmesine ilişkin Üniversite Yönetim Kurulu kararının iptaline dair İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin Soruşturma Yaptırmaya Yetkili Amirler başlıklı 13.maddesi ile Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar başlıklı 21.maddesi, 31.5.1998 gün ve 23358 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değiştirilerek, 13.maddede toplu öğrenci eylemleri ile ilgili yapılacak soruşturma yöntemi ve oluşturulacak soruşturma kurulu düzenlenmiş, Yükseköğretim Kurumundan çıkarma cezaları için Üniversite Disiplin Kuruluna teklifte bulunulacağı öngörülmüş, 21.maddede yapılan değişiklikle Üniversite, Fakülte, Enstitü, Konservatuvar ve Yüksekokul Yönetim Kurullarının aynı zamanda kendi kurumlarının disiplin kurulu görevini de yapacağı belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Eczacılık Fakültesinde bazı öğrencilerin mezun olmadıkları halde bitirme belgesi aldıklarının saptanması üzerine, davacı ve diğer öğrencilerin soruşturmalarını yapmak üzere soruşturma komisyonu oluşturulduğu, yapılan inceleme sonucunda davacının henüz derslerinin tamamından başarılı olmamasına karşın, gerçeğe uygun olmayan geçici mezuniyet belgesini alarak eczane ruhsatına dayalı eczacılık faaliyetinde bulunduğunun saptandığı, konunun toplu eylem niteliğinde olması nedeniyle Üniversite Yönetim Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde davaya konu kararın alındığı görülmektedir.
Eylemin niteliği, oluş biçimi ve birden fazla öğrencinin aynı tür eylemde bulunduğu hususu gözönüne alındığında davaya konu kararda hukuka aykırılık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenle, temyize konu mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacıya verilen yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasına ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 18/b-5. maddesinde, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim öğretim ve sınavlara ait işlemler hakkında karar vermenin Fakülte Yönetim Kurulunun görevinde olduğu, aynı Yasanın 15/b-4. maddesinde ise, fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek karara bağlamanın Üniversite Yönetim Kurulunun görevinde olduğu öngörülmüştür.
Dosyanın incelenmesinden, davacının mezun olma durumunda olmamasına rağmen öğrenci işlerinde görevli bir memuru tehdit ederek adına sahte geçici mezuniyet belgesi düzenlettiğinin anlaşılması üzerine dava konusu işlemin yapıldığı anlaşılmıştır.
Her ne kadar yukarıda metni alınan yasa hükümleri uyarınca fakülte yönetim kurulu kararlarına yapılacak itirazları incelemek ve karara bağlamakla görevli olan üst konumdaki üniversite yönetim kurulunca; sahtecilik olayının sadece davacıyla sınırlı olmayıp başka kişilerin de olması, olayın sonucunun insan sağlığını yakından ilgilendirmesi eczane ruhsatlarının da iptallerini gündeme getirmesi gibi nedenlerden dolayı durumun özelliği sonucunda karar alınmış olması, dava konusu işlemi sakatlar nitelikte görülmemiştir.
Bu durumda, İdare Mahkemesince işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken, işlemin usul yönünden iptal edilmesinde isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, ... İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 9.3.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi