Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8504
Karar No: 2019/7220
Karar Tarihi: 01.04.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/8504 Esas 2019/7220 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/8504 E.  ,  2019/7220 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 13/01/2015 tarihinde işten çıkarıldığını, davacının işine keyfi olarak son verildiğini, işe mazeretsiz devam etmesinin söz konusu olmadığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının mazeretsiz devamsızlık yapması sebebi ile haklı nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir
    Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm ve davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı ya da geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanununun 18 ve devamı maddeleridir.
    4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir.İş Kanunu"nun 18. maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanun"un 25/II. maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir.
    Somut olayda; davacı; otelde garson olarak 09.10.2008- 13.01.2015 tarihleri arasında çalışmıştır. Mahkemece iş yerinde gece vardiyasında uyuduğunun iş yeri yetkilisi tarafından tespit edilmesinden sonra takip eden günlerde işe gelmeyerek izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık yaptığı kabul edilirek kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar verilmiş ise de isabetli olmamıştır. Yargılama aşamasında dinlenen davacı tanıklarından ...; " O dönemde davacı borcu olduğu için ek olarak gündüz de işyerinde çalışıyordu, bu sebeple otel sahibi ..."nın hanımı ... yorgun olduğu için davacıya ... beyin kullandığı ve istarahat ettiği şark odasında bir kaç saat uyuması için izin verdi. Ardından aynı gece 02:30 sularında ... Bey otele geri döndü, döndükten sonra ..."ın şark odasında yattığını görünce ona bağırıp çağırmış..... davacı ve ben ...Bey"in vazgeçeceğini düşünerek otelden ayrılmadık ardından ... Bey gündüz elemanlarını gece evlerinden kaldırıp otele getirerek hepsinin önünde davacıya, bana ve resepsiyonda çalışan ... Bey"e siz hala buradamısınız, sizde kaybolun ben size ne dedim, çıkın gidin" şeklinde beyanda bulunduğu; bir başka tanık ..."ın; "Davacının işten ayrıldığı dönemde patronumuz yani otelin sahibi gündüzcü olduğum halde beni aradı ve gece saatlerinde birlikte otele gittik, patron davacıya sen git dedi, bana da birlikte kahvaltıyı hazırlayalım" şeklinde beyanda bulunduğu görülmüştür. Ortak Tanık ... ise; "işyeri sahibi davacının gece vardiyasında sürekli uyuduğundan yakınıyordu, birkaç onu uyardığını söyledi, davacının işten ayrıldığı dönemde gündüzcü olmama rağmen beni ve bazı arkadaşları işe çağırdı ve bizi evimizden alarak otele getirdi" şeklinde beyanda bulunmuştur. Tanıkların birbiri ile örtüşen beyanlarına ve tüm dosya kapsamına göre işverenin garson olarak çalışan işçiyi uyurken yakalaması üzerine iş sözleşmesini sona erdirdiği anlaşılmaktadır. Davacının garson olarak sürekli gece çalışması, işyerinde çalıştığı süre ve fesih sebebi yapılan davranışının işyeri güvenliğini tehlikeye düşürmeyeceği dikkate alındığında haklı fesih ağırlığında olmamakla birlikte, işyerinde olumsuzluklara sebep olduğu ve işyeri düzenini bozduğu sabittir. İş sözleşmesinin feshi objektif iyiniyet kurallarına göre geçerli nedene dayandığından kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınması gerekirken mahkemece yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgililere iadesine, 01.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi