Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/3143
Karar No: 2020/768
Karar Tarihi: 21.01.2020

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2019/3143 Esas 2020/768 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanığın trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan beraat kararı verilmesi mahalli Cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edildi. Dosya incelenerek TCK'nın 179/1. maddesinde tanımlanan suçun seçimlik hareketli bir suç olduğu ve hayat, sağlık veya malvarlığı açısından objektif olarak zarar tehlikesi yaratması yeterli olduğu belirtildi. Sanığın aracını yolun sağ şeridine güvenlik önlemi almadan park etmesi, park lambalarının arızalı olması, uyarı tabelası veya işaret konulmaması ve sokak lambası veya aydınlatma bulunmaması trafik güvenliği açısından tehlike yarattığı görüşüyle sanığın mahkûmiyeti gerektiği belirtilerek beraat kararının kanuna aykırı olduğu sonucuna varıldı ve hükmün bozulması kararlaştırıldı.
Kanun maddeleri:
-TCK'nın 179/1. maddesi: Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından zarar tehlikesi yaratması sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu.
-CMK'nın 223/2-a. maddesi: Beraat kararı verebilmek için sanığın suçu işlediği sabit olmadığına dair yeterli şüphenin bulunması gerektiği maddesi.
12. Ceza Dairesi         2019/3143 E.  ,  2020/768 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Karar Tarihi :03/11/2015
    Suç :Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma
    Hüküm :CMK"nın 223/2-a. maddesi gereğince beraat

    Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm mahalli Cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    TCK"nın 179/1. maddesinde tanımlanan suç, seçimlik hareketli bir suç olup; kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hâle getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olunması ile oluşur. Niteliği itibariyle somut tehlike suçu olan ve TCK"nın 179/1. maddesinde tarif edilen suçun oluşabilmesi için, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı açısından objektif olarak bir zarar tehlikesi ile karşı karşıya kalmaları yeterli olup, ayrıca zarar neticesinin gerçekleşmesi şart değildir. Hareketin kişiler üzerinde gerçek bir tehlike oluşturup oluşturmadığı, somut olayın özellikleri nazara alınarak hâkim tarafından araştırılıp tesbit edilecek, somut bir tehlikenin doğup doğmadığı konusunda değerlendirme yapılacaktır. Maddede tanımlanan suçun manevi unsuru kast olduğundan, suçun oluşabilmesi için sanığın isteyerek gerçekleştirdiği eylemin, öngörülen tehlikeyi yaratacağını bilmesi gereklidir.
    Dosya içeriğine göre, olay günü gece saat 01.00 sıralarında sanığın adına kayıtlı aracın, gidiş gelişli genişliği 6 metre olan yolun sağ şeridi üzerine hiçbir güvenlik önlemi alınmadan park edildiği, aracın park lambalarının arızalı olduğu, yolda sağ şerit içerisinde park edildiği ve aracın ön ve arka tarafına herhangi bir uyarı tabelası bulunmadığı, uyarıcı herhangi bir işaret konulmadığı, yolun bu kısmında herhangi bir sokak lambası ve aydınlatma bulunmadığı anlaşılmakla, sanığın eyleminin trafik güvenliği açısından tehlike yaratacak nitelikte olduğu gözetilmeksizin sanığın atılı suçtan mahkûmiyeti yerine, yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde beraatine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı olup, mahalli Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden 5320 sayılı kanunun 8/1. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca hükmün isteme uygun olarak BOZULMASINA, 21.01.2020 tarihinde oybirliğiyle ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi