Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1660
Karar No: 2019/2869

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/1660 Esas 2019/2869 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı kadın tarafından temyiz edilen boşanma kararı incelenmiştir. Mahkemece yapılan ilanen tebligatın kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle kararın kaldırılmasına karar verilmiştir. Ayrıca, dava dilekçesi de kanunlarına uygun şekilde davalıya tebliğ edilmediği için ilanen tebliğ usulü de geçersiz sayılmıştır. Bu nedenle, mahkemece öncelikle dava dilekçesinin usulüne uygun şekilde davalının bilinen adresine tebliğ edilerek dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşamasının tamamlanması, ardından ön inceleme duruşmasına taraflar usulünce davet edilerek ön inceleme duruşmasının yapılması ve sonrasında taraflara tahkikata geçildiği bildirilerek, gösterildiği takdirde delillerin toplanması ve gerçekleşen sonuca göre bir karar verilmek üzere; sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafın da davet edilerek ve taraflara çıkarılacak davetiyede belirlenen gün ve saatte hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilerek hüküm verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, Tebligat Kanunu'nun 28 ve devamı maddeleri ile kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 49/1-b maddelerinde ilanen te
2. Hukuk Dairesi         2019/1660 E.  ,  2019/2869 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Mahkemenin tarafların boşanmalarına ve fer"ilerine ilişkin hükmü; davalı kadın tarafından temyiz edilmiş, mahkemece 21.07.2017 tarihli ek karar ile boşanmaya dair gerekçeli kararın davalıya ilanen tebliğ edilerek, hükmün 27.10.2016 tarihinde kesinleştiği, davalının süresinden sonra talepte bulunduğundan bahisle temyiz talebi reddedilmiş, davalı kadın ek kararı da temyiz etmiştir. Mahkemenin gerekçeli kararı davalıya, Tebligat Kanunu"nun 28. ve devamı maddeleri uyarınca ilanen tebligat yoluyla yapılmıştır. Aynı kanunun ilanen tebligatın şeklini açıklayan 29/2. maddesi ve kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 49/1-b maddesi uyarınca “Tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle tebliği çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır.” denilerek ilanen tebligatın geçerlilik koşulu belirtilmiştir. Belirtilen maddeler gereği; mahkemece gerekçeli kararın ve ilan metninin, mahkeme ilan tahtasında (divanhanesinde) askı suretiyle ilan edilmiş olması gereklidir. Bu merasimin eksikliği, ilanen tebligatı geçersiz kılar. Bu husus gözetilmeden gerekçeli kararın davalı kadına ilanen tebliği geçersizdir. Anlatılan nedenlerle kanun ve yönetmeliğin açık hükmüne aykırı şekilde yapılan tebligat geçerli ve usulüne uygun kabul edilemeyeceğinden davalı kadının temyizi yasal süresinde görülerek mahkemenin 21.07.2017 tarihli ek kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.
    2-Davalı kadının esasa yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir (HMK m. 122). Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra

    ya da davalının cevap vermemesi halinde beklenmeksizin mahkemece ön inceleme duruşma günü belirlenir ve taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilir (HMK m.139). Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe teşvik eder ve bu hususları tutanağa geçirir. Ön inceleme tamamlanmadan ve gerekli kararlar alınmadan tahkikata geçilemez ve tahkikat için duruşma günü verilemez (HMK m. 137).
    Mahkemece 26.02.2015 tarihli ön inceleme tensip tutanağı ile “tebligat yapılamayan davalı kadın için ilanen tebligat yapılmasına” karar verilerek dava dilekçesi ve ekleri ilanen tebligat yoluyla tebliğ edilmiş; yapılan tebligat usulüne uygun kabul edilerek dava, davalının yokluğunda sonuca bağlanmıştır. İlanen tebligatın düzenlendiği Tebligat Kanunu’nun 28. ve devamı maddeleri ve kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 49/1-b maddesi uyarınca “Tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle tebliği çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır” denilerek ilanen tebligatın geçerlilik koşulu belirtilmiştir. Belirtilen maddeler gereği; mahkemece dava dilekçesi ve ilan metninin, mahkeme ilan tahtasında (divanhanesinde) askı suretiyle ilan edilmiş olması gereklidir. Bu merasimin eksikliği, ilanen tebligatı geçersiz kılar. Dava dilekçesinin tebliğine ilişkin, ilan yoluyla tebliğ de bu bakımdan geçersizdir.
    O halde, mahkemece öncelikle dava dilekçesinin usulüne uygun şekilde davalının bilinen adresine tebliğ edilerek dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşamasının tamamlanması, ardından ön inceleme duruşmasına taraflar usulünce davet edilerek ön inceleme duruşmasının yapılması ve sonrasında taraflara tahkikata geçildiği bildirilerek, gösterildiği takdirde delillerin toplanması ve gerçekleşen sonuca göre bir karar verilmek üzere; sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafın da davet edilerek ve taraflara çıkarılacak davetiyede belirlenen gün ve saatte hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilerek hüküm verilmesi gerekirken açıklanan bu hususlara riayet edilmeksizin hüküm tesisi hukuki dinlenilme hakkının (HMK m.27) ihlali niteliğinde olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple mahkemenin 21.07.2017 tarihli ek kararının KALDIRILMASINA, temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyize konu diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 18.03.2019(Pzt.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi